Καταδικάζουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους                                   • Αποφράδα μέρα η 15η Νοεμβρίου

Καταδικάζουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους • Αποφράδα μέρα η 15η Νοεμβρίου

Συμπληρώνονται σήμερα 15 Νοεμβρίου 40 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους με την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, (τότε του Ραούφ Ντενκτάς), να παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς δικαίου.

Η παράνομη αυτή ενέργεια καταδικάστηκε από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, ενώ στις 18 Νοεμβρίου 1983 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από διεκδίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδίκασε την ενέργεια αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως νομικά άκυρη (ψήφισμα
541/83).

Είναι ξεκάθαρο πως, η τότε προσπάθεια αποσκοπούσε στην υλοποίηση του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας για λύση του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών. Μια λύση και μια αξίωση που επαναλαμβάνεται φορτικά και απροκάλυπτα σήμερα και η οποία βεβαίως απορρίπτεται. Κύπρος, Ελλάδα και Διεθνής Κοινότητα δεν αποδέχονται τη διαχρονική αξίωση της Τουρκίας, η οποία δεν συνάδει σε καμία περίπτωση ούτε με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ούτε και με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Η ΣΕΚ με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της 15ης Νοεμβρίου, καταδικάζει τις απροκάλυπτες Τουρκικές μεθοδεύσεις και καλεί τον Ελληνισμό, (σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης), να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, επιφυλακή και αυτοάμυνα.

Καλείτε επίσης η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγούν
σε λύση δίκαιη και βιώσιμη, που θα επανενώνει τον τόπο μακριά από τη λογική των αναχρονιστικών εγγυήσεων και της παρουσίας των Τουρκικών στρατευμάτων.

Διεκδικούμε μια λύση που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που είναι οι μόνες που μπορούν να δημιουργήσουν ομαλές συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους, τους οποίους η συνεχιζόμενη πολυετής Τουρκική κατοχή τους εξαφάνισε στο μέγιστο βαθμό, αφού οι περισσότεροι μετανάστευσαν ενώ όσοι παρέμειναν ζουν υπό το βάρος και τη σκιά των εποίκων.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>