ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΚ

Η ΣΕΚ, ως ελεύθερο εργατικό συνδικάτο, από την ίδρυσή της ως σήμερα έχει δημιουργήσει μια αξιόλογη προσφορά για τους εργαζομένους και τον τόπο μας, που αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη και φάρο πλεύσεως και καθοδήγησης για το μέλλον του συνδικαλισμού στην Κύπρο.

Αυτή τη βαριά πνευματική κληρονομιά θελήσαμε να διαφυλάξουμε και να παρουσιάσουμε στον εκθεσιακό μας χώρο που ονομάσαμε «Μουσείο Ιστορίας της ΣΕΚ»,  ένα χώρο ο οποίος θα προσφέρει στις επόμενες γενεές την ιστορική παρακαταθήκη του πλέον σημαντικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Κύπρο.

Το εγχείρημα βέβαια δεν ήταν εύκολο, επειδή η δράση και τα επιτεύγματα της ΣΕΚ, ως της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στον τόπο μας, δεν μπορούν να απεικονιστούν μέσα σ’ ένα χώρο, όσο μεγάλος κι’ αν είναι αυτός.

Προσπαθήσαμε όμως να δώσουμε τους παλμούς και τα πιστεύω του Κινήματος, όσο μπορούσαμε καλύτερα. Για το λόγο αυτό χωρίσαμε τα μουσειακά μας εκθέματα σε ομαδοποιημένα σύνολα τα οποία έχουμε εντάξει στις ακόλουθες πέντε ενότητες:

  • Ιστορική αναδρομή – Συνδικαλιστικοί Αγώνες
  • Εθνικοί Αγώνες
  • Εκδόσεις – Διαφώτιση – Εκπαίδευση – Σεμινάρια
  • Πολιτιστική, Καλλιτεχνική και Κοινωνική προσφορά της ΣΕΚ
  • Η ανεξαρτησία της ΣΕΚ – Ευρωπαϊκή Ένωση

Έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα διάφορα εκθέματα να διατηρούν κατά την παρουσίαση τους τη χρονική τους τοποθέτηση μέσα στην κατηγορία που ανήκουν. Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχει δεμένο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για καλύτερη ενημέρωση.

Το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί αποτελείται από φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, πρακτικά συνεδριάσεων, διπλότυπα αποδείξεων, υπηρεσιακές εκθέσεις και οικονομικές καταστάσεις καθώς επίσης Μητρώα, σφραγίδες, ταυτότητες μελών, γραφειακό εξοπλισμό περασμένων εποχών, άλλα προσωπικά αντικείμενα, αναμνηστικά δώρα κ.ά.

Όλα αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται στη διάθεση σας για να τα επισκεφθείτε, να τα περιεργαστείτε και να τα μελετήσετε. Σας καλωσορίζουμε στο Μουσείο μας και σας ευχόμαστε να έχετε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα περιήγηση.