Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, συμμετείχε στη σύνοδο της Επιτροπής Τυποποίησης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συντεχνιών (ETUC Standardization Committee), που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Απριλίου 2025, στη Νάπολη της Ιταλίας, ως εκπρόσωπος της ΣΕΚ.
Στη σύνοδο συζητήθηκαν οι πολιτικές που αναπτύσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Τυποποίηση, καθώς και οι θέσεις της ETUC επί των πολιτικών αυτών. Εμπειρογνώμονες της ETUC ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στον τομέα της τυποποίησης, παρουσίασαν τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν και ανέλυσαν τις επιπτώσεις στους εργαζομένους.
Περίπου 3.600 τεχνικά πρότυπα αναφέρονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα οποία αποτελούν τη βάση νομοθετικών πράξεων, όπως ο Κανονισμός για τα Μηχανήματα, ο Κανονισμός για τον Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό, ο επικείμενος Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά. Συνεπώς, τα τεχνικά πρότυπα είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Παραδοσιακά, τα τεχνικά πρότυπα καταρτίζονταν για τη βιομηχανία. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η οικονομική δραστηριότητα μετατοπίστηκε από μια βιομηχανική σε μια οικονομία υπηρεσιών. Οι φορείς τυποποίησης έχουν προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές και πλέον καταρτίζουν πρότυπα που αφορούν την Κοινωνική Ευθύνη (EN ISO 26000), τα Συστήματα Διαχείρισης (EN ISO 9001, EN ISO 45001), τις Υπηρεσίες, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ψηφιοποίηση. Πρόκειται για νέους τομείς τυποποίησης, όπου αναδύονται ζητήματα που επηρεάζουν την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, και τα οποία ενδέχεται να συγκρούονται με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Γι’ αυτό, από το 2015, η ETUC συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες διαμόρφωσης προτύπων, προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους στην Ευρώπη από αποφάσεις που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. (Κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Νάπολη, εορτάστηκαν τα δέκα χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής Τυποποίησης της ETUC.)
Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της ETUC 2023-2027, η Συνομοσπονδία αντιτίθεται σε νέες πρωτοβουλίες τυποποίησης που επεμβαίνουν σε ζητήματα εργαζομένων και συνδικάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας. Η ETUC παρεμβαίνει στη διαδικασία διαμόρφωσης των προτύπων ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός του ρόλου των συνδικάτων στον κοινωνικό διάλογο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη «Στρατηγική Τυποποίησης της ΕΕ», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «περισσότερο από ποτέ, τα πρότυπα δεν πρέπει μόνο να επικεντρώνονται σε τεχνικά στοιχεία, αλλά και να ενσωματώνουν βασικές δημοκρατικές αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, καθώς και πράσινες και κοινωνικές αρχές».
Ο Κανονισμός 1025/2012 παρέχει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την τυποποίηση. Ορίζει, επίσης, τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέσω των οποίων η ETUC λαμβάνει ετήσιες λειτουργικές επιχορηγήσεις.
Σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ λειτουργούν Εθνικοί Οργανισμοί Τυποποίησης, οι οποίοι είναι μέλη των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης CEN και CENELEC και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών προτύπων ISO. Το ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, περιλαμβανομένων των συνδικάτων, σε εθνικό επίπεδο (π.χ. μέσω της αντικατοπτρικής επιτροπής των Εθνικών Οργανισμών Τυποποίησης).
Η Επιτροπή Τυποποίησης της ETUC έχει ετοιμάσει εγχειρίδιο για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τη σημασία και τις επιπτώσεις της τυποποίησης στους χώρους εργασίας. Συμφωνήθηκε όπως το εγχειρίδιο μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και ετοιμαστεί και σχετικό ενημερωτικό βίντεο.
