Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ, που συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και την Ομάδα Έργου του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οποία ανατέθηκε η μελέτη για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Συγκεκριμένα, η δήλωση του ΠτΔ ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν τον φορολογικό μετασχηματισμό, επιβεβαιώνει την ημιτελή διαπραγμάτευση της μεταρρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από έντονες παραστάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, συνεδρίασε η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή στις 21 Μαρτίου, όπου τέθηκαν για ακόμη μία φορά οι θέσεις, οι εισηγήσεις, οι διαφωνίες και οι προβληματισμοί των κοινωνικών εταίρων αναφορικά με το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η συνεννόηση και συμφωνία κατά τη διάρκεια της ΣΟΕ ήταν ότι θα συνεχιζόταν ο διάλογος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο.
Αντί αυτού, επιλέγεται για ακόμη μία φορά η προώθηση ενός τελικού πλαισίου, του οποίου το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο και το οποίο δεν αποτελεί προϊόν ολοκληρωμένης διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα, η φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι συνολική, ενώ παρουσιάζονται σοβαρά ελλείμματα ως προς το ύψος του αφορολόγητου ποσού και τις προτεινόμενες φορολογικές κλίμακες και εκπτώσεις.
Απουσιάζουν πλήρως, επίσης, μέτρα ελάφρυνσης του βάρους των έμμεσων φορολογιών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους λαμβάνουν εισοδήματα κάτω από το φορολογητέο όριο, όπως και μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τομείς όπου υπάρχουν σχετικές δυνατότητες. Επιπρόσθετα, απουσιάζουν μέτρα διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής, τα οποία είναι απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος ζωής και τις επικείμενες πράσινες φορολογίες.
Παρατηρείται, επίσης, σοβαρό έλλειμμα στα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάζουν σοβαρή έξαρση.
Η Κυβέρνηση οφείλει, όχι μόνο να ενημερώσει για τις τελικές της θέσεις, αλλά και να αξιοποιήσει και να ενισχύσει τον κοινωνικό διάλογο, μέσω του οποίου μπορεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια συνολική, ολοκληρωμένη και κοινωνικά δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.