Χρέος όλων μας είναι να διασφαλίζουμε ότι κάθε εργαζόμενος επιστρέφει στο σπίτι και στην οικογένειά του υγιής και αρτιμελής, δημιουργώντας ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.
Το μήνυμα αυτό αναδείχθηκε εμφαντικά στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΣΕΚ τη Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025, στο οίκημά της στον Στρόβολο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.
Στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου, και των ηγεσιών των κοινωνικών εταίρων, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για συλλογική δράση με στόχο τα μηδενικά εργατικά ατυχήματα.
Το συμβολικό άναμμα λαμπάδας προς τιμήν των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών ήταν το επίκεντρο της τελετής, η οποία εντάσσεται στη θεσμοθετημένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (I.T.U.C.).
Η φετινή θεματική της εκστρατείας επικεντρώνεται στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην ενίσχυση της ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα με όχημα την καινοτομία.
Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και οι Κοινωνικοί Εταίροι άναψαν λαμπάδα μνήμης και ελπίδας ως συμβολική υπόσχεση ότι η ανθρώπινη ζωή θα αποτελεί πάντα προτεραιότητα σε όλες τις δράσεις μας.
Στις δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, ανέδειξε πως τα θέματα ασφάλειας και υγείας εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην αγορά εργασίας.
Τόνισε παράλληλα ότι «ως ΣΕΚ, δηλώνουμε για ακόμη μια φορά, ενώπιον του Υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με θετική διάθεση στην περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και φυσικά στη βελτίωση της διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι χρέος όλων μας να δώσουμε μια κοινή υπόσχεση: η ανθρώπινη ζωή να τίθεται πάντοτε στο επίκεντρο των δικών μας δράσεων».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη σημασία της εκπαίδευσης των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως «είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε κουλτούρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου επεσήμανε τη σημασία του να συνεχιστεί αδιάκοπα η προσπάθεια για ενίσχυση του πλαισίου ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους, ώστε η προστασία της ανθρώπινης ζωής να είναι σταθερά πρώτη προτεραιότητα για όλους.