Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish

Ανάλυση Ρυθμού ανάπτυξης το 2014

Με βάση επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνονται στους εθνικούς λογαριασμούς προκύπτει το συμπέρασμα πως, κατά το 2014  η κυπριακή οικονομία παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνώνεται κατά -2.3%, σε πραγματικούς όρους, σε σχέση με -5.4% το 2013 και -2.4% το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί πως, από το β’ τρίμηνο του 2011 μέχρι και σήμερα, δηλαδή για 14 συνεχόμενα τρίμηνα η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει συνεχή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά σημειώνουμε τα εξής:-

  • Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας παρουσίασε μείωση της τάξης του -6,5% το 2014 σε σχέση με -3,0% το 2013.  Η μείωση αυτή οφείλεται στις δραστηριότητες του τομέα της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας.
  • Ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας συνέχισε την πτωτική του πορεία καταγράφοντας σημαντική μείωση -8,9% σε πραγματικούς όρους το 2014, σε σχέση με -18,2% το 2013.  Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον τομέα των Κατασκευών που παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για έκτο συνεχόμενο έτος, -22,4% το 2014 σε σχέση με -30,6% το 2013.
  • Ο τριτογενής τομέας της οικονομίας, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης της Κυπριακής Οικονομίας, παρουσίασε περαιτέρω μείωση της τάξης του -1% σε σχέση με -2,5% το 2013.

Συγκεκριμένα, οι τομείς που παρουσίασαν την μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος είναι οι Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες (-10,2%), Μεταφορά και Αποθήκευση, Ενημέρωση και Επικοινωνία (-6,4%) και Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες (-3,1%).

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τριτογενή τομέα το 2014 παρουσίασαν οι τομείς Δραστηριότητες Καταλύματος και Εστίασης (4,0%), Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (3,1%) και Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο (0,6%).

Τέλος σημειώνουμε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές αγοράς ήταν το 2014 στα 17,506.3 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 18,118.9 εκ ευρώ το 2013 και 19,411.1 εκ. ευρώ το 2012.

2015

Όσον αφορά το 2015 υπάρχει η κατ’ αρχήν εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών πως, η οικονομία θα περάσει σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0.4%.

Βέβαια αυτή η πρόβλεψη αυτή την ώρα βρίσκεται υπό την αίρεση σειράς προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος.

Οι προσκλήσεις αφορούν πρωτίστως τον τομέα του τουρισμού και τη διαφαινόμενη μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και κατά πόσο η μείωση αυτή θα καλυφθεί από αύξηση στις αφίξεις τουριστών από άλλους προορισμούς.

Μια άλλη σημαντική πρόκληση αφορά τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, (το 94.9% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Κύπρο προέρχεται από τη χρήση προϊόντων πετρελαίου), καθώς επίσης και η συνολική συμπεριφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα που ήδη βρίσκεται σε πορεία συνεχούς συρρίκνωσης από το 2013.

Τέλος οι εξελίξεις στην Ελλάδα ίσως διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του Κυπριακού ΑΕΠ κυρίως λόγω αρνητικής διακύμανσης των εξαγωγών κυπριακών αγαθών και υπηρεσιών προς την Ελλάδα, αφού είναι γνωστό πως η Ελλάδα αποτελεί ένα από τους κυριότερους προορισμούς των κυπριακών εξαγωγών.

Από επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως τα τελευταία χρόνια μειώνονται οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το 2011 εξήχθησαν προς την Ελλάδα κυπριακά προϊόντα αξίας €79.5 εκ, (αποτελούσαν το 24% των συνολικών εξαγωγών της Κύπρου), ενώ το 2014 μειώθηκαν στα €32.9εκ. ποσό που αντιστοιχεί στο 15% των ολικών κυπριακών εξαγωγών. 

Τμήματα της ΣΕΚ

Τμήμα Νεολαίας
Δραστηριότητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΛΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
Συναντήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδήλωση Τμήματος στο πλάισιο των 70χρονων
Τμήμα Γυναικών
Δραστηριότητες
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
Παγκύπρια Εκδήλωση Τμήματος Γυναικών ΣΕΚ για την Ενδοοικογενειακή Βία
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
Τμήμα Συνταξιούχων
Εκδήλωση Συνταξιούχων ΣΕΚ
Τμήμα Οικονομικών Μελετών ΣΕΚ
«Ο μηχανισμός διαμόρφωσης και η προστασία των μισθών στην προσδοκώμενη ενωμένη Κύπρο»
Δείκτες κυπριακής οικονομίας 2014-2018
Η πορεία του Εργατικού Δυναμικού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης
Η αναβλητικότητα και η ανικανότητα της πολιτείας άφησε το Σχέδιο Υγείας σε νηπιακή κατάσταση
Ανάλυση Ρυθμού ανάπτυξης το 2014
Ιστορική αναδρομή στην απασχόληση αλλαδαπών εργατών στην Κύπρο
«Γκρίζα και θολή» η ακτινογραφία της ανεργίας
Η ταυτότητα της κυπριακής οικονομίας
Εξελίξεις και προοπτικές κυπριακής οικονομίας
Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Συνδικαλιστική Σχολή ΣΕΚ
Σεμινάρια
Πρόγραμμα Σχολής
'Ιδρυμα Κοινωνικών και Εργατικών Μελετών
Σωματείο Εργαζόμενων Καταναλωτών
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Τμήμα Ασφάλειας & Υγείας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΕΡΕΥΝΕΣ
ΚΩΔΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εργατική Φωνή
Εργατική Φωνή - 2015
Εργατική Φωνή - 2014
Παγκύπριο Αθλητικό Σωματείο Εργαζομένων Κύπρου - ΠΑΣΕΚ
Τμήμα Νομικών Υπηρεσιών
Τμήμα Μηχανογράφισης

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo