Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish

Μουσείο Ιστορίας της ΣΕΚ

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:  Κανονικό ωράριο της ΣΕΚ

Τηλέφωνο / πληροφορίες:  22849849

Διεύθυνση:  Οίκημα ΣΕΚ,  Λεωφόρος Στροβόλου αρ. 11,  2018 Λευκωσία

 

Η ΣΕΚ, ως ελεύθερο εργατικό συνδικάτο, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει αξιόλογη προσφορά για τους εργαζόμενους και τον τόπο μας, που αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη και φάρο πλεύσης και καθοδήγησης για το μέλλον του συνδικαλισμού στην Κύπρο.

Αυτή τη βαριά πνευματική κληρονομιά θελήσαμε να διαφυλάξουμε και να παρουσιάσουμε στον εκθεσιακό μας χώρο, που ονομάσαμε «Μουσείο Ιστορίας της ΣΕΚ», ένα χώρο ο οποίος προσφέρει στις επόμενες γενεές την ιστορική παρακαταθήκη του πλέον σημαντικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Κύπρο.  Το εγχείρημα βέβαια δεν ήταν εύκολο, επειδή η δράση και τα επιτεύγματα της ΣΕΚ, ως της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής κίνησης στον τόπο μας, δεν μπορούν να απεικονιστούν μέσα σ’ ένα χώρο, όσο μεγάλος κι’ αν είναι αυτός.

Προσπαθήσαμε όμως να δώσουμε τους παλμούς και τα πιστεύω του Κινήματος, όσο καλύτερα μπορούσαμε.  Για το λόγο αυτό χωρίσαμε τα μουσειακά μας εκθέματα σε ομαδοποιημένα σύνολα, τα οποία έχουμε εντάξει στις ακόλουθες πέντε ενότητες:

  1.  Ιστορική αναδρομή – Συνδικαλιστικοί Αγώνες
  2. Εθνικοί Αγώνες
  3. Εκδόσεις – Διαφώτιση – Εκπαίδευση – Σεμινάρια
  4. Πολιτιστική, Καλλιτεχνική και Κοινωνική προσφορά της ΣΕΚ
  5. Η Ανεξαρτησία της ΣΕΚ – Ευρωπαϊκή Ένωση

Έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα διάφορα εκθέματα να διατηρούν κατά την παρουσίαση τους τη χρονική τους τοποθέτηση μέσα στην κατηγορία που ανήκουν.  Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχει δεμένο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για καλύτερη ενημέρωση.

Το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί αποτελείται από φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, πρακτικά συνεδριάσεων, διπλότυπα αποδείξεων, υπηρεσιακές εκθέσεις και οικονομικές καταστάσεις καθώς επίσης Μητρώα, σφραγίδες, ταυτότητες μελών, γραφειακό εξοπλισμό περασμένων εποχών, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, αναμνηστικά δώρα κ.α.  Όλα αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται στη διάθεση σας για να τα επισκεφθείτε, να τα περιεργαστείτε και να τα μελετήσετε.

Η ιστορία της ΣΕΚ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου.  Και τούτο επειδή η ΣΕΚ έταξε από την αρχή της ίδρυσης της ως πρωταρχικό στόχο την αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού και την απελευθέρωση της Κύπρου.

Τα μέλη της, όπως ήταν φυσικό, με ιστορική συνέπεια, εμπνεόμενα από τα ψηλά ιδανικά και τις αιώνιες αξίες της ζωής, πήραν ενεργό μέρος στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 και η ΣΕΚ υπήρξε η αστείρευτη πηγή από την οποία προήλθαν τα εκλεκτότερα στελέχη του απελευθερωτικού μας αγώνα.

Στο συνδικαλιστικό τομέα η ΣΕΚ, ύστερα από σκληρούς αγώνες, πέτυχε την ανέλιξη και εξύψωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στην κοινωνική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, προσφέροντας αξιόλογη υπηρεσία στα μέλη της και κατ’ επέκταση στον Κυπριακό λαό.

Στο διεθνή τομέα η ΣΕΚ ανέπτυξε μια πλούσια και εποικοδομητική δράση, προωθώντας στο εξωτερικό, παράλληλα με τις θέσεις της και τις θέσεις της Κύπρου πάνω στο εθνικό μας θέμα.

Τη γόνιμη και πολυσχιδή αυτή δράση της ΣΕΚ που αποτελεί μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές, προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε μέσα από τα στοιχεία του αρχείου μας σ’ ένα μουσειακό εκθεσιακό χώρο, για να αποτελεί πηγή άντλησης ιστορικών πληροφοριών και φάρο καθοδήγησης για το μέλλον.

Τούτο ήταν πάντοτε κύριο μέλημα και προτεραιότητα της εκάστοτε Γενικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας μας στα χρόνια που πέρασαν.

Σας καλωσορίζουμε στο Μουσείο μας και σας ευχόμαστε να έχετε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα περιήγηση.

13456789101112

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo