Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 14:49

12ο Παγκύπριο συνέδριο Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου - ΣΕΚ

Τα  σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα την τετραετία που μας πέρασε, όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης, η επαναφορά των μισθών και άλλων ωφελημάτων, που μειώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς και σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως επίσης και η χάραξή της πολιτικής των διεκδικήσεων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αποτέλεσαν την ημερήσια διάταξή του 12ου Παγκύπριου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου – ΣΕΚ. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020,  στην παρουσία της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, του υπουργού Υγείας  Κωνσταντίνου Ιωάννου καθώς και πέραν των 250 συνέδρων, εκπροσώπων των διαφόρων κλάδων εργαζόμενων στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ο  γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας χαιρέτησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί θετικά στο αίτημα της ΣΕΚ μέσα από τις αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν την φορολογική ελάφρυνση από το 1/6 στο 1/5 του φορολογητέου εισοδήματος, όπως επίσης και την υιοθέτηση της εισήγησης της ΣΕΚ για ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, βάσει της πράσινης φορολογίας. Την ίδια στιγμή κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να τοποθετηθούν θετικά στην ψήφιση των  νομοσχέδιων που βρίσκονται ενώπιον τους και αφορούν τα Ταμεία Προνοίας και την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων.

Επιπρόσθετα, ο γ.γ. της ΣΕΚ αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κινήματος να εμπλακεί σε ένα εποικοδομητικό και στοχευόμενο διάλογο στη βάση των εισηγήσεων που προκύπτουν από την μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της αξιοπρέπειας στην εργασία και την μείωση των ανισοτήτων με την εισαγωγή κατώτατου μισθού. Τέλος, απευθυνόμενος στις εργοδοτικές οργανώσεις ξεκαθάρισε εμφαντικά πως η ΣΕΚ θα διεκδικήσει την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ έτσι ώστε να επανέλθει στη βάση της φιλοσοφίας της όπως αυτή προβλέπετε και μέσα από τη συμφωνία που συνυπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι, κατά την περίοδο της κρίσης.

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου συνεχάρη την ΟΙΥΚ – ΣΕΚ και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, για την υπεύθυνη στάση που έχουν επιδείξει κατά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ τόνισε πώς η συνέχιση της αγαστής συνεργασίας της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους είναι απαραίτητο συστατικό της επίτευξης προόδου και ευημερίας των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας, ενώ παράλληλα αποδεικνύει περίτρανα και εμπράκτως τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου. Μέσω του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατηρείται η εργατική ειρήνη και προωθείται η συνομολόγηση και ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό της, η κα. Αιμιλιανίδου, δήλωσε πως η προστασία του εργαζομένου, αποτελεί μια εκ των διαχρονικών προτεραιοτήτων και για το λόγο αυτό, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προωθούνται από το υπέργειο Εργασίας, είναι η θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Για το εν λόγω θέμα ενημέρωσε πως έχουν ετοιμαστεί σχετικές μελέτες σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ενώ λήφθηκε και τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ θα ακολουθήσει η διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων. Στόχος όπως τόνισε η υπουργός, είναι να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπή μισθό και να εξασφαλίσουμε συνθήκες ίσης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο επανεκλεγείς στην θέση του γενικού γραμματέα της ΟΙΥΚ – ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ, επισήμανε πως μετά την εκφρασθείσα πρόθεση της βουλής για επαναφορά του δικαιώματος στην υπουργό Εργασίας να εκδίδει διάταγμα που θα καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, για ρύθμιση τόσο του θέματος του ωραρίου, όσο και των θεμάτων που αφορούν το προσωπικό. Όσον αφόρα τους εργαζόμενους στο κλάδο της ιδιωτικής ασφάλειας, ο γ.γ. γραμματέας της ΟΙΥΚ - ΣΕΚ αναφέρθηκε στις συχνές παραβιάσεις που παρατηρούνται στη τήρηση του κατώτατου μισθού και άλλων νομοθεσιών και κατέθεσε σειρά εισηγήσεων που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των παραβιάσεων αυτών που γίνονται εις βάρος των φυλάκων ασφαλείας και που παράλληλα θα δημιουργήσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Κάνοντας αναφορά για την πολιτική ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει το 2019, σημείωσε πως η πολιτική που ακολουθηθείται είναι η διεκδίκηση αυξήσεων σε μισθούς και παρεμφερή ωφελήματα με βάση τους δείκτες της οικονομίας.

Από το βήμα του Παγκύπριου Συνεδρίου, ο κ. Ελισσαίος ανακοίνωσε την λειτουργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Τ.Υ.), εξέλιξη, η οποία προέκυψε μετά από την απόφαση της γενικής συνέλευσης της συντεχνίας των εργαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (Κύπρου), να ενταχθούν στην οργανωτική δύναμη της ΟΙΥΚ - ΣΕΚ. Με την ένταξη τους στην οικογένεια της ΣΕΚ και μαζί με τα υφιστάμενα μέλη στην Ελληνική Τράπεζα, την ΚΕΔΙΠΕΣ, την Altamira και τις ασφαλιστικές εταιρείες, η ΟΙΥΚ-ΣΕΚ δηλώνει δυναμικά παρούσα στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στον ευρύτερο τραπεζικό ασφαλιστικό και ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.    

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου απασχόλησαν θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα της Ομοσπονδίας ενώ εγκρίθηκαν ψηφίσματα που αφορούν τρέχοντα εργασιακά και κοινωνικά θέματα καθώς και ψήφισμα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που αφορά τα καθήκοντα και τις ευθύνες των φρουρών ασφαλείας.

Το συνέδριο εξέλεξε τα νέα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΙΥΚ - ΣΕΚ καθώς και τα νέα μέλη της Γενικής Γραμματείας την οποία αποτελούν:

Ελισσαίος Μιχαήλ, Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Καζαμίας, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Κωμοδίκης, Γενικός Οργανωτικός Γιώργος Οδυσσέως, Γενικός Ταμίας και Μιχάλης Μιχαήλ Μέλος                                                                                                                                                                                                                                    16 Ιανουαρίου 2020OIYK4

 

 

 

Επαγγελματικές Ομοσπονδίες

Ο.Υ.ΞΕ.Κ.Α. - ΣΕΚ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Ο.Υ.ΞΕ.Κ.Α - ΣΕΚ
ΔΟΜΗ - ΣΩΜΑΤΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΦΟΥ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΕΚ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
ΑΛΛΟΙ ΝΟΜΟΙ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΠΑΦΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ HILTON 3.3.2011
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ HOLIDAY INN 14.3.2011
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ HILTON 11.9.2011
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ HOLIDAY INN 6-11.9.2012
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ HILTON 2-6.7.2013
ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ
Ο.ΜΕ.ΠΕ.ΓΕ. - ΣΕΚ
Οι αξιωματούχοι της ΟΜΕΠΕΓΕ - ΣΕΚ
Καταστατικό
Αποφάσεις Επαγγελματικών Θεμάτων
Ταμείο Ευημερίας
ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Επικοινωνία
Ο.Ε.Κ.Δ.Υ. - ΣΕΚ
Καταστατικό
Ανακοινώσεις Επαγγελματικών Θεμάτων
Ταμείο Ευημερίας
ΕΝΤΥΠΑ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Επικοινωνία
Ο.ΒΙ.Ε.Κ. - ΣΕΚ
Οι αξιωματούχοι της Ο.ΒΙ.Ε.Κ. ΣΕΚ
Καταστατικό
Ανακοινώσεις Επαγγελματικών Θεμάτων
Ταμείο Ευημερίας
ΕΝΤΥΠΑ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις
14ο Παγκύπριο Συνέδριο
Επικοινωνία
Ο.Η.Ο. - ΣΕΚ
Ο.Ι.Υ.Κ. - ΣΕΚ
Οι αξιωματούχοι της Ο.Ι.Υ.Κ. ΣΕΚ
Καταστατικό
Ανακοινώσεις Επαγγελματικών Θεμάτων
Ταμείο Ευημερίας
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ / ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΑΙΜΟΝΗ ΣΕ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Επικοινωνία
Εκδηλώσεις
12ο Παγκύπριο Συνέδριο
Ο.ΟΙ.Μ. - ΣΕΚ
Οι αξιωματούχοι της Ο.ΟΙ.Μ. ΣΕΚ
Καταστατικό
Ανακοινώσεις Επαγγελματικών Θεμάτων
Ταμείο Ευημερίας
Επικοινωνία

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo