Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 17:55

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Εφαρμοστική νομοθεσία για Ίση Μεταχείριση στην Eργασία

Μέσα στον Ιανουάριο του 2016  θα κατατεθεί στη Βουλή  νομοσχέδιο για  την Ίση Μεταχείριση στην Εργασία. Πρόκειται για εφαρμοστικό νόμο που θα καθορίζει μέτρα και μηχανισμούς με σκοπό την  αποτροπή της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης τους στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Το πράσινο φώς για τάχιστη προώθηση της εν λόγω νομοθεσίας άναψε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, ΕΣΣ, σε συνεδρία του προχθές Δευτέρα. Οι συντεχνίες θεωρούν πολύ σημαντική την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ίση Μεταχείριση γιατί θα θέσει φραγμό στα φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζομένων, κυρίως Κοινοτικών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό από επιτήδειους εργοδότες.

Με τη ψήφιση της νέας νομοθεσίας από τη Βουλή, θα ενισχυθεί σημαντικά η πρακτική εφαρμογή του βασικού Ενταξιακού  νόμου για την Ίση Μεταχείριση του 2004.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως δήλωσε πως με την προχθεσινή απόφαση του ΕΣΣ, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ΣΕΚ, τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί και οι πρόνοιες της προωθούμενης νομοθεσίας θα επενεργούν ως ασπίδα προστασίας των εργαζομένων, ενώ θα αποτρέπεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων αλλά και μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι η εφαρμοστική νομοθεσία για την Ίση Μεταχείριση που θα πρέπει να εφαρμοσθεί υποχρεωτικά την 1η Μαίου 2016 θα προνοεί επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων και  αυστηρές ποινές φυλάκισης για τους παρανομούντες εργοδότες.

Τα νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στα μέσα τρέχοντος μηνός αφού τύχει τελικής επεξεργασίας από την Τεχνική Επιτροπή που διόρισε το ΕΣΣ. Στα μέσα Ιανουαρίου 2016 και θα πάρει την άγουσα για τη Βουλή.

ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Εξάλλου, ένα βήμα πρίν από την κατάθεση του στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε τα μέλη του ΕΣΣ, ότι σύντομα θα τους στείλει το προσχέδιο για τις τελικές τους παρατηρήσεις. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα διευκολυνθεί τα μέγιστα η προσπάθεια για πάταξη της αδήλωτης εργασίας η οποία αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια αγγίζοντας το 28%.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo