Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 09:48

Σήμα κινδύνου προς ξενοδόχους

Μην σπρώχνεται τα πράγματα

προς κρίση και εργατική αναταραχή

Το πρώτο τετράμηνο του 2015 υπήρξε αρκετά καλό για την τουριστική βιομηχανία του τόπου, αφού καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 391483 σε σύγκριση με 344435 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση 13.7%.

Υπό τις περιστάσεις αυτοί οι αριθμοί κρίνονται ως ικανοποιητικοί, ενώ πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και καλύτερες επιδόσεις.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πιο πάνω στοιχείων, η ΣΕΚ θέλει να επαναλάβει και να υπενθυμίσει πως, η εργατική ειρήνη στη ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι σε εύθραυστη κατάσταση και τούτο γιατί η εργοδοτική πλευρά – στη μεγάλη της πλειοψηφία – παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις.

Δυστυχώς στον τομέα των ξενοδοχείων παρατηρούνται σοβαρότατα κρούσματα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας, αφού είναι γνωστό πως, δίδεται προτεραιότητα στην απασχόληση Κοινοτικών και Αλλοδαπών εργατών που χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό, ενώ όσοι νέοι Κύπριοι προσλαμβάνονται εργοδοτούνται με μισθούς πείνας, αφού εξαναγκάζονται να υπογράφουν προσωπικά συμβόλαια, το περιεχόμενο των οποίων βρίσκεται πολύ μακριά από τις συλλογικές συμβάσεις.

Η ΣΕΚ καλεί την εργοδοτική πλευρά να εγκαταλείψει την αυταρχικότητα και τον ετσιθελισμό γιατί θα είναι κρίμα να καταστραφεί από εργατική αναταραχή μια τουριστική χρονιά, που από πλευράς αφίξεων ξεκίνησε πολύ καλά.

Αν παρελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο, η συνολική ευθύνη θα ανήκει στους ξενοδόχους, αλλά και στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο οφείλει να παρέμβει δραστικά, ώστε αφενός να υπάρξει σεβασμός στα εργασιακά θέσμια και στις συλλογικές συμβάσεις και αφετέρου να εργοδοτηθούν Κύπριοι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα του κλάδου. 

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo