Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 15:14

Χρήζει αναθεώρησης η πολιτική απασχόλησης αλλοδαπών

Ζημιογόνα η αναβλητικότητα

του υπουργείου Εργασίας

Η ΣΕΚ επαναφέρει εκ νέου στο προσκήνιο την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής για απασχόληση αλλοδαπών εργατών – κυρίως από Τρίτες χώρες – στην Κύπρο.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε από την ηγεσία του Κινήματος στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης που συνήλθε υπό την προεδρία της αρμόδιας υπουργού   Ζέτας Αιμιλιανίδου στις 31 Οκτωβρίου 2014.

Η ΣΕΚ υπέδειξε ότι μεσούσης της κρίσης και της βαθειάς οικονομικής ύφεσης που πλήττει την Κύπρο, η αδήλωτη εργασία οργιάζει, η εργασιακή εκμετάλλευση πολλαπλασιάζεται, η απασχόληση αλλοδαπών κινείται σε ψηλά επίπεδα και όλα μαζί συμβάλουν στην αύξηση της ανεργίας, κυρίως των Κυπρίων, (το τέλος του 2014 το 79.5% των ανέργων ήταν Κύπριοι).

Η υπουργός μετά από αρκετή συζήτηση, υιοθέτησε την εισήγηση της ΣΕΚ και όπως φαίνεται και στα επίσημα πρακτικά υπογράμμισε πως «θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ολοκληρωμένη συζήτηση  των θεμάτων απασχόλησης, με στόχο να διαμορφωθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Στην Ομάδα Εργασίας θα εκπροσωπούνται τα συναρμόδια Τμήματα του υπουργείου Εργασίας και εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων».

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι, πέρασαν περισσότεροι από τέσσερις μήνες από την ημέρα λήψης της σχετικής απόφασης, η ομάδα εργασίας ούτε συστάθηκε ούτε συνεδρίασε με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο θέμα να κινδυνεύει να παραπεμφθεί στις ιστορικές ελληνικές καλένδες.

Η ΣΕΚ καλεί το υπουργείο Εργασίας να εγκαταλείψει την τακτική της κωλυσιεργίας και της αναβλητικότητας και να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των όσων συμφωνήθησαν στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo