Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 08:37

Συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ, σε τακτική του συνεδρία στις 19 Φεβρουαρίου 2015 αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Εκφράζει την ανησυχία του για το ύψος της ανεργίας και καλεί την κυβέρνηση να λάβει σειρά μέτρων και να εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης για ελαχιστοποίηση του ανεργιακού δείκτη που βρίσκεται πέραν του 16%. Θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου η πολιτική απασχόλησης αλλοδαπών, να παταχθεί η αδήλωτη εργασία που ξεπερνά το 25% και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η νομοθεσία περί Ίσης Μεταχείρισης στην απασχόληση, ώστε οι Κοινοτικοί εργαζόμενοι να μην αποτελούν θύματα εκμετάλλευσης και αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα επαγγέλματα που πρέπει απαραίτητα οι εργαζόμενοι να μιλούν την ελληνική γλώσσα, πράγμα που θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην εξοικονόμηση θέσεων εργασίας για τους Κυπρίους.

Η ΣΕΚ είναι πεπεισμένη ότι, η λήψη μέτρων που θα διορθώνουν τα κακώς έχοντα στην κυπριακή αγορά εργασίας θα βοηθήσει στη συγκράτηση και στη μείωση της ανεργίας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ επικυρώνει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής όσον αφορά το θέμα της ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων η οποία είναι η πιο κάτω:-

-       Οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν 31/12/2014, να ανανεωθούν μέχρι το τέλος του 2015.

-       Εκεί που υπάρχει δυνατότητα να γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν συγκεκριμένα ωφελήματα για τα οποία έγιναν παραχωρήσεις τα προηγούμενα χρόνια όπως, 13ος μισθός, ταμεία προνοίας κ.λ.π.

-       Εκεί που οι επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα, να υποβληθούν αιτήματα με αυξήσεις.

Καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και το ύψιστο αγαθό της ιδιοκατοίκησης και προειδοποιεί πως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί εκποιήσεις κατοικιών που ανήκουν σε οικογένειες που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, οι οποίες βέβαια φέρουν τεράστιες και ασήκωτες ευθύνες για τη σημερινή οικονομική δυσπραγία της Κύπρου.

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του, γιατί κυβέρνηση και βουλή δυσκολεύονται να συναποφασίσουν για το θέμα των εκποιήσεων. Η λογική που παρακολουθούμε με τη μία εξουσία να ψηφίζει νόμους και την άλλη να τους αναπέμπει έχει καταντήσει ζημιογόνα για την κυπριακή οικονομία.

Εκφράζει την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εισαγγελικών και αστυνομικών ερευνών κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τα αποτελέσματα των υπολοίπων ερευνών για τα όσα κακώς συνέβησαν σε βάρος της κυπριακής οικονομίας. Καλεί τη Γενική Εισαγγελία, το υπουργείο Δικαιοσύνης, την αστυνομία και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες να επισπεύσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου ανήκουν, ικανοποιώντας ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Επανατονίζει την άμεση ανάγκη για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) και υποδεικνύει πως, η λειτουργία του θα πρέπει να βασιστεί πάνω στις υφιστάμενες μελέτες διακεκριμένων οίκων, όπως ο Μακίνζυ. Δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί πολυασφαλιστικό σύστημα πριν λειτουργήσει το Σχέδιο και δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του εκάστοτε υπουργείου Υγείας, ούτε να υποβιβάζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και να καταργείται η αυτονομία του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας.

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση όπως, προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια οι οποίοι θα επηρεαστούν από την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Εκφράζει την απογοήτευση του, γιατί τροχιοδρομούνται μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών χωρίς να προηγηθεί επαρκής και ικανοποιητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Καλείται η κυβέρνηση να εμπλακεί σε ένα συνεχή και ουσιαστικό διάλογο ώστε οι όποιες διεργασίες ακολουθήσουν να μην θυματοποιούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους εργαζόμενους και να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ξεχωριστές ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα του τομέα λειτουργίας κάθε Ημικρατικού Οργανισμού.

Η ΣΕΚ τονίζει ότι, μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην διάσπαση Ημικρατικών Οργανισμών αλλά και παραλήψεις που δυνατόν να οδηγήσουν στην απαξίωση τους, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Καλεί την κυβέρνηση να σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΣΕΚ, ώστε μέσω της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των επιφυλάξεων και διαφωνιών που διατυπώνει η Τρόικα για την κατοχύρωση των Ταμείων Προνοίας που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα.

Η ΣΕΚ υπογραμμίζει εκ νέου πως, στο συγκεκριμένο θέμα θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα εργαλεία που έχει στα χέρια της, ώστε να προστατευθούν τα Ταμεία Προνοίας και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Εκφράζει την αγανάκτηση του για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των ανεργιακών επιδομάτων και των αποζημιώσεων λόγω πλεονασμού και καλεί την κυβέρνηση να στελεχώσει τις υπηρεσίες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Χαιρετίζει τις εξαγγελθείσες μειώσεις των δανειστικών επιτοκίων και καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων με στόχο την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των δανειοληπτών.

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα που η Ελληνική κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός διεξάγουν με στόχο την εξασφάλιση της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και τον τερματισμό της στυγνής λιτότητας που έχει οδηγήσει στη φτώχια εκατομμύρια εργαζόμενους και καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. όπως αλλάξουν τις πολιτικές τους και δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής και να εγκαταλείψουν το μοντέλο της λιτότητας που έχει αποτύχει παταγωδώς. 

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo