Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 12:40

Η εξαγγελθείσα μείωση των επιτοκίων διανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπιδοφόρες προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία σηματοδοτεί η εξαγγελία μείωσης των επιτοκίων δανεισμού κατά 1% από 1η Μαρτίου 2015. Τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάρουν βαθιά ανάσα ενώ η οικονομία θα τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.

Η ΣΕΚ χαιρετίζει τις εξαγγελίες του Συνεργατισμού και δύο τραπεζών για μείωση του δανειστικού επιτοκίου, προσδοκώντας ότι πλησίασε η ώρα της πολυπόθητης επανεκκίνησης της οικονομίας που θα φέρει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως καλεί το Συνεργατισμό να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του τάχιστα, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, δανειοδοτώντας τα νοικοκυριά για σκοπούς στέγασης, παιδείας και υγείας, τον αγροτικό κόσμο για να βελτιώσει την παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να κρατηθούν όρθιες. Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε, θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς αναστολές στην αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων, βοηθώντας ουσιαστικά και έμπρακτα τους άνεργους και όσους μειώθηκαν τα εισοδήματα λόγω της κρίσης και της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Η ΣΕΚ, κατέληξε ο κ. Μωϋσέως, ζητεί από την πολιτεία να κυνηγήσει σε συνεννόηση με τις τράπεζες τους μεγαλοοφειλέτες, τα ποσά των οποίων συμποσούνται στα €5δις αιμοδοτώντας την πραγματική οικονομία.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 1% ΤΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Συνεργατισμός, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσαν μείωση των δανειστικών επιτοκίων κατά 1% διανοίγοντας προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μη προνομιούχων νοικοκυριών.

Η ΣΕΚ καλωσορίζει το γεγονός, με την προσδοκία ότι θα χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην μείωση της ανεργίας.

Πρώτος το χορό των εξαγγελιών για μείωση των επιτοκίων άνοιξε την περασμένη Παρασκευή ο Συνεργατισμός. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε μείωση (από 1η Μαρτίου 2015) κατά 1% όλων των εξυπηρετούμενων δανειστικών δανείων. Επίσης δίδει κίνητρα για αναδιάρθρωση δανείων με μείωση επιτοκίων 0,5% μόλις επιτευχθεί η αναδιάρθρωση και άλλο 0.5% με την πάροδο έξι μηνών.

Σημειώνεται, πάντως πως η απόφαση του Συνεργατισμού επηρεάζει άμεσα θετικά 34 χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά, που διατηρούν στεγαστικά δάνεια στον οργανσιμό, ο οποίος κατέχει μερίδιο αγοράς πάνω από 40% στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σημειώνεται δε, πως σήμερα ο μέσος όρος του στεγαστικού επιτοκίου στον Συνεργατισμό είναι 5,2% το οποίο, βάσει της σημερινής απόφασης από την 1η Μαρτίου θα υποχωρήσει στο 4.2%.

Ο πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης τόνισε πως η μείωση αυτή αποτελεί συνέχεια πρόσφατων σημαντικών μειώσεων στα επιτόκια φοιτητικών και αγροτικων δανείων, και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Συνεργατισμού για σταδιακή αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων, με στόχο τη διευκόλυνση των πελατών του να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τη συμβολή στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ακόμη πως η προσπάθεια γι’ αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 1% μόλις έχει ενώπιόν της τις τελικές προτάσεις της Κεντρικής.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τη μείωση όλων των βασικών επιτοκίων της κατά 1%, χωρίς καμία εξαίρεση. Το όφελος θα αφορά σε όλα τα ενεργά δάνεια, που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας.

Για τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου το όφελος μείωσης μεταφράζεται σε μείωση της δόσης του δανείου τους χωρίς επιπλέον διαδικασίες και χωρίς λογιστικές φόρμουλες. Όσον αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που θα εξυπηρετούνται, αυτά θα έχουν το επιπλέον όφελος του 2%.

Στατιστικά αναφέρεται ότι η μείωση θα καλύψει 180.000 λογαριασμούς 94.000 πελατών με συνολικό ετήσιο όφελος για τους δανειζόμενους ύψους €57,4 εκ.

H απόφαση τίθεται σε άμεση ισχύ, με πλήρη εφαρμογή της την 1η Μαρτίου 2015.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μετά και τις εξαγγελίες του Συνεργατισμού για μείωση των δανειστικών επιτοκίων για γεωργικούς, φοιτητικούς και στεγαστικούς σκοπούς, η απόφαση της Κεντρικής «είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων στην Κύπρο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo