Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 11:46

Εθνική υπόθεση η ευρωστία της οικονομίας

Η φοροδιαφυγή και η κακοδιαχείριση τορπιλίζουν την πρόοδο και την ανάπτυξη

Μία από τις πλέον σοβαρές έγνοιες της ΣΕΚ – πέραν από την ορθή λειτουργία της αγοράς εργασίας – είναι η ευρωστία των δημοσίων οικονομικών, τα οποία τα τελευταία χρόνια μονίμως είναι ελλειμματικά.

Η ΣΕΚ νοιώθει την ανάγκη να διατυπώνει δημόσια αυτή την αγωνία, γιατί ο αγώνας και η προσπάθεια για υγιή δημόσια οικονομικά πρέπει να είναι μόνιμος και συνεχής.

Τούτων λεχθέντων εισαγωγικώς, οφείλουμε να υποδείξουμε πως, η ευρωστία των κρατικών ταμείων δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο διαμέσου της μείωσης των μισθών και των υπολοίπων ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι μισθωτοί πολίτες.  Ούτε μπορεί να επιτευχθεί ευρωστία μέσω των υποχρεωτικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι προς το κράτος.

Ως εκ τούτου, χρειάζονται πολλαπλές και ποικίλες δράσεις – κυρίως πολιτικές – και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι π.χ. η πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής, η είσπραξη των καθυστερημένων φόρων, ο περιορισμός της κακοδιαχείρισης και του σπάταλου κράτους, όπως επίσης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας μέσα από την αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας.

Δυστυχώς είμαστε σε εποχή που τα κρούσματα της επώνυμης φοροδιαφυγής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινής επικαιρότητας, προκαλώντας ανεπανόρθωτα το δημόσιο αίσθημα.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους πολιτειακούς φορείς, να δει πως θα τιθασεύσει το θηρίο της φοροδιαφυγής τιμωρώντας τεκμηριωμένα, δίκαια και αποτελεσματικά όσους το τροφοδοτούν με τη δράση και τη συμπεριφορά τους.

Παράλληλα και ταυτόχρονα, το κράτος οφείλει – είτε με κίνητρα, είτε άλλως πώς – να εισπράξει τους καθυστερημένους φόρους που στο τέλος του 2012 ανέρχονταν στα                    €968.73 εκ. για το Φόρο Εισοδήματος και €316.10 εκ για το ΦΠΑ.

 Ένα κράτος που χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ για να ορθοποδήσει δεν μπορεί να αφήνει τους ανείσπρακτους φόρους να συμποσούνται σε πέραν του €1.2 δισ.

Ένα κράτος που θέλει να βελτιώσει τη διεθνή του ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να μην ασχολείται με τη βελτίωση της παραγωγικότητας και να μην «μαζεύει» το ύψος των επιτοκίων και του ηλεκτρισμού, τα οποία και τα δύο, τα τελευταία χρόνια γονάτισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η ΣΕΚ καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη βουλή να εντατικοποιήσουν τη μεταξύ τους δράση και να εκπονήσουν μια πολιτική σταυροφορία προς την κατεύθυνση που εισηγούμαστε, με μοναδικό στόχο την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo