Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 07:59

Λάθη και αδυναμίες στις εκτιμήσεις ακινήτων

Αναστάτωση και προβληματισμός

ανάμεσα στην κοινή γνώμη

Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες είναι αυτό που προέκυψε με τις νέες εκτιμήσεις των ακινήτων από το κτηματολόγιο.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο, που έγινε υπό την πίεση της έλλειψης χρόνου και κατ’ απαίτηση της Τρόικα και ως εκ τούτου δημιουργήθησαν σοβαρά λάθη που προκαλούν ανησυχία ανάμεσα στην κοινή γνώμη.

Η σύγχρονη και ομοιόμορφη εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας ήταν ένα έργο που θα έπρεπε να γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όμως το κράτος το άφηνε στα αζήτητα μέχρι τώρα που έγινε «σε λιγότερο από ένα χρόνο σύμφωνα με τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης», όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του κτηματολογίου.

Αυτή η γρηγοράδα στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, οδήγησε σε λάθη, σε υπερβολικές εκτιμήσεις και σε πλήθος παράπονα από επηρεαζόμενους πολίτες.

Το θέμα την περασμένη Πέμπτη απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Χάσικος παραδέχτηκε ότι, έγιναν λάθη και ότι, πρόθεση της πολιτείας είναι η διόρθωση τους, εφόσον οι επηρεαζόμενοι πολίτες κάμουν τις σχετικές αιτήσεις.

Η ΣΕΚ εκφράζει την άποψη πως, τα αρμόδια τμήματα του κράτους θα κατακλυσθούν από χιλιάδες ενστάσεις, που θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αξιολογηθούν ικανοποιητικά και νοουμένου ότι, το κτηματολόγιο υποφέρει από έλλειψη προσωπικού τα πράγματα θα χρονίσουν.  Δυστυχώς έτσι παθαίνουν όσοι αφήνουν τα πράγματα να διαιωνίζονται και να χρονίζουν.

Και το θέμα αυτό δεν είναι το μόνο. Αφήσαμε ως πολιτεία να χρονίσει το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το θέμα της διαβρωμένης ανταγωνιστικότητας, το θέμα με τον περιορισμό της κακοδιαχείρισης και του σπάταλου κράτους κ.λ.π.

Αυτή την ώρα η κυβέρνηση οφείλει με επιμονή και υπομονή να ενημερώσει τους πολίτες για τα ευρήματα των εκτιμήσεων της και να δεχθεί και να αξιολογήσει – μακριά από την πίεση του χρόνου - σωστά, δίκαια και τεκμηριωμένα όλες τις ενστάσεις που θα τεθούν ενώπιον των κτηματολογικών αρχών.

Πρόκειται για ένα πολύ – πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάμει και με την ευρωστία των δημοσίων εσόδων, πλην όμως ο πολίτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί εάν δεν νοιώθει ότι δικαίως του επιβάλλονται οι συγκεκριμένες φορολογίες για την ακίνητη ιδιοκτησία του.

Με τα όσα έγιναν ως τώρα δυστυχώς τα πράγματα οδηγούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo