Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 17:54

Πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου για τα 70χρονα της ΣΕΚ, στη Λεμεσό

Με τη ρητή διαβεβαίωση ότι  η ΣΕΚ θα συνεχίσει να υπηρετεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία χωρίς κομματικές εξαρτήσεις ή εξωσυνδικαλιστικές  επιρροές ξεκίνησαν σήμερα  οι εκδηλώσεις για τα 70χρονα του κινήματος. 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ, σε πανηγυρική συνεδρία του  στη Λεμεσό, γενέτειρα του ελεύθερου συνδικαλισμού, ενέκρινε διακήρυξη στην οποία τονίζεται πως

 όλες οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του λαού φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Κινήματος.

Σε χρόνια δύσκολα και δίσεκτα, όπως ήταν αυτά της δεκαετίας του 1950 που τα πάντα τα σκέπαζε η βία και τα πλάκωνε η σκλαβιά, η ΣΕΚ είχε τεράστια συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. 39 από τους ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν μέλη της ΣΕΚ, με ηγέτιδα φυσιογνωμία το Μάρκο Δράκο, ο οποίος υπήρξε μέλος του Γενικού μας Συμβουλίου.

Μεταγενέστερα η ΣΕΚ διαδραμάτισε κορυφαίο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Κινήματος μας στην ένταξη στην ΟΝΕ και την υιοθέτηση του ευρώ.

Σήμερα που οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνολο της, βρίσκονται ξανά μπροστά σε τεράστιες οικονομικές και άλλες δυσκολίες που έχουν σχέση με την ύφεση, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, η ΣΕΚ δηλώνει δυναμικά παρούσα. Σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό Κίνημα και αξιοποιώντας πλήρως τη συμμετοχή της στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της κρίσης, να περιορίσει την ασυδοσία που εκδηλώνει η Τρόικα σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων, να δαμάσει τον εργοδοτικό ετσιθελισμό και να υποβοηθήσει την οικονομία να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ διαβεβαιώνει τον Κυπριακό λαό πως αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία των 70 χρόνων ζωής και δράσης, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία των εργαζομένων και για την προώθηση δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ

Σε ομιλία του ο γενικός γραμματέας Νίκος Μωυσέως εξύμνησε την εβδομηντάχρονη προσφορά της ΣΕΚ στον εθνικό, κοινωνικό κι εργατικό στίβο τονίζοντας πως το εγχείρημα δημιουργίας ανεξάρτητων συνδικάτων τη δεκαετία το 1930  μέσα στις τότε αντίξοες συνθήκες δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Σημείωσε πως μια δράκα οραματιστές του Ελεύθερου και Δημοκρατικού Συνδικαλισμού, με πρωταγωνιστές τους Κώστα Δημητρίου, πρώτο Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, και το δικηγόρο Χριστόδουλο Μιχαηλίδη, στις 29 Οκτωβρίου 1944 στη Λεμεσό, προχώρησαν στην ίδρυση της ΣΕΚ με καταστατικό κεντρικό στόχο  την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Στην τιτάνεια  προσπάθεια τους δέχθηκαν σκληρή πολεμική τόσο από το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου όσο και από την τότε Βρετανική αποικιοκρατία.

Σήμερα 70 χρόνια μετά γυρίζοντας το δείκτη της μνήμης στο ιστορικό μας παρελθόν, είμαστε υποχρεωμένοι με μέγιστο σεβασμό να μνημονεύσουμε τους ιδρυτές του Κινήματος της  ΣΕΚ, τους αείμνηστους Κώστα Δημητρίου (πρώτο γενικό γραμματέα) και Χριστόδουλο Μιχαηλίδη, καθώς επίσης και τους μετέπειτα κορυφαίους ηγέτες Μιχαήλ Πισσά, Νίκο Ζιβάνα και Μιχαλάκη Ιωάννου που δεν βρίσκονται στη ζωή.

Αυτοί οι πέντε, πλαισιούμενοι από άλλους πολλούς, δημιούργησαν τις βάσεις του σύγχρονου και ανεξάρτητου συνδικαλισμού στον τόπο μας και παρέδωσαν στη νέα γενιά μια ΣΕΚ δυνατή, ισχυρή, ανεξάρτητη και ελεύθερη που αποτελεί σήμερα την ασπίδα προστασίας των συνδικαλιστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου.

Οικονομική κρίση.

Τα τελευταία 3-4 χρόνια που επικρατούν συνθήκες οικονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης η ΣΕΚ , με ύψιστη υπευθυνότητα και

μακριά από δογματισμούς,  δίνει σκληρές  μάχες για να επικρατήσουν στη χώρα συνθήκες εργατικής ειρήνης και εργασιακής ομαλότητας,

 στοιχεία απαραίτητα για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα.

Δυστυχώς δεν εισπράξαμε την ίδια υπευθυνότητα από της κοινωνικούς μας εταίρους. Μια μεγάλη μερίδα του εργοδοτικού κόσμου με αυταρχικότητα και ετσιθελισμό παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση της συλλογικές συμβάσεις, εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο μόχθο και οδηγούν της εργασιακές σχέσεις στην απορρύθμιση και την οπισθοδρόμηση.

Από το βήμα του σημερινού Γενικού Συμβουλίου καλούμε την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας να εγκαταλείψουν την πολιτική της ανοχής και της σιωπής και με αποτελεσματικότητα

να επαναφέρουν την ομαλότητα και την τάξη στην αγορά εργασίας, τιμωρώντας την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η ΣΕΚ, η μεγαλύτερη συνδικαλιστικη οργάνωση του τόπου θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε νόμιμο τρόπο, διεκδικητικά και υπεύθυνα, ενάντια την ασυδοσία που επιδεικνύει η Τρόικα σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων και των κοινωνικών παροχών συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίας τιμήθηκαν αφυπηρετήσαντα στελέχη του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ. Οι εκδηλώσεις για τα 70χρονα της ΣΕΚ θα κορυφωθούν στις 29 Οκτωβρίου με συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας.

DSC 0023 DSC 0027 DSC 0048 DSC 0033

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo