Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 12:31

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΣΕΚ

Με τη μνήμη μας να στρέφεται στην ιστορική 29η Οκτωβρίου 1944, η ΣΕΚ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για τα εβδομηντάχρονα της. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο στη Λεμεσό, γενέτειρα του ελεύθερου συνδικαλισμού και θα κορυφωθούν την ημέρα των γενεθλίων μας στις 29 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Αξιολογώντας την 70χρονη πορεία της ΣΕΚ μέσα στο κυπριακό γίγνεσθαι, διαπιστώνεται απόλυτα πως, όλες οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του λαού μας φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Κινήματος.

Σε χρόνια δύσκολα και δίσεκτα, όπως ήταν αυτά της δεκαετίας του 1950 που τα πάντα τα πλάκωνε η αποικιοκρατική τυρρανία, η ΣΕΚ ύψωσε το ανάστημα της συμβάλλοντας καταλυτικά στην επιτυχία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59. Τριανταεννέα από τους ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν ενεργά μέλη και στελέχη της ΣΕΚ, με ηγέτιδα φυσιογνωμία το Μάρκο Δράκο, ο οποίος υπήρξε μέλος του Γενικού μας Συμβουλίου.

 Στο νεοσύστατο, τότε, Κυπριακό κράτος,  η ΣΕΚ μέσα από την παραγωγική  δράση της,  διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία των δομών και τη λειτουργία της  νεαρής Δημοκρατίας. Το 1974 συνέβαλε αποφασιστικά στην κοινωνικοοικονομική ανασυγκρότηση μέσα από τα ερείπια της εισβολής και της κατοχής. Στη συνέχεια με τη συνετή στάση της και την φιλοπρόοδη πολιτική της, έβαλε τις δικές της έντονες πινελιές στην δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την εκπλήρωση του οικονομικού θαύματος, εδραιώνοντας συνθήκες ευημερίας για τους εργαζόμενους και το σύνολο του πληθυσμού.

Στις αρχές του νέου αιώνα, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Κινήματος μας στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στην οικογένεια των  προηγμένων κρατών του πλανήτη.

Τον τελευταίο καιρό, μεσούσης της κρίσης και κυριαρχούντων των πελώριων τραπεζικών σκανδάλων  και γενικότερα του τεράστιου οικονομικού εγκλήματος, η ΣΕΚ δίνει σκληρές μάχες για έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα με το λιγότερο δυνατό κόστος. Κυρίαρχη θέση μας είναι η τιμωρία των ενόχων της οικονομικής τραγωδίας και η επούλωση των πληγών με προστασία των αδύναμων ομάδων του λαού, πάταξη της λερναίας ύδρας της ανεργίας και εμπέδωση της κοινωνικής και εργασιακής αξιοπρέπειας που έχουν πληγεί βαθύτατα.

-2-

Εκδηλώσεις  70χρονων:-

Προς τιμήν  των εβδομηκοστών γενεθλίων  της ΣΕΚ,  προγραμματίζουμε  τις ακόλουθες εκδηλώσεις

1.  Επετειακή Συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου στη Λεμεσό  αύριο, 24/9/2014. Θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας Νίκος Μωϋσέως, θα προβληθεί οπτικό υλικό για την ιστορική διαδρομή της ΣΕΚ ενώ θα εγκριθεί Διακήρυξη για τους σημερινούς στόχους της ΣΕΚ.

Η πανηγυρική συνεδρία θα κλείσει με απονομή τιμητικών διακρίσεων σε πρώην στελέχη της ΣΕΚ.

 

2. Εκστρατεία ενημέρωσης από το Τμήμα Νεολαίας για θέματα απασχόλησης των νέων στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας

 

3. Εκστρατεία του Τμήματος Γυναικών σε χώρους εργασίας για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της Ισότητας.

 

4. Αιμοδοσία σε όλα τα Ελεύθερα Εργατικά Κέντρα.

 

5. Κοινωνική παρέμβαση μέσω εισφοράς από τα Ελεύθερα Εργατικά Κέντρα στα κοινωνικά παντοπωλεία όλων των επαρχιών.

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί  στις 29 Οκτωβρίου με μεγαλειώδη εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και αξιωματούχων της Κυπριακής  Πολιτείας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ την 70χρονη πορεία της ΣΕΚ στον εργατικό , κοινωνικό κι εθνικό στίβο θα αποτυπώσει σε ομιλία του ο γενικός γραμματέας Νίκος Μωϋσέως.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ διαβεβαιώνει τον Κυπριακό λαό πως, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία των 70 χρόνων ζωής και δράσης, θα συνεχίσει να αγωνίζεται διεκδικητικά και υπεύθυνα για προστασία των εργαζομένων, ευημερία του λαού και προώθηση δίκαιης, βιώσιμης και ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

Λευκωσία 23/9/2014

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo