Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 08:44

Σοβαρότατο πισωγύρισμα στο ΓΕΣΥ

Η ΣΕΚ απορρίπτει αφαίρεση εξουσιών από τον Ο.Α.Υ

και μεταφορά τους στο υπουργείο Υγείας

Σοβαρό πισωγύρισμα στην καθολική απαίτηση για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει από τον Οργανισμό Ασφάλισης και Υγείας (Ο.Α.Υ) σημαντικές και νευραλγικές εξουσίες και να τις μεταφέρει στο υπουργείο Υγείας, με το πρόσχημα ότι θα διευκολυνθεί έτσι η γρηγορότερη λειτουργία του σχεδίου.

Δυστυχώς η κυπριακή πολιτεία παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο θέμα ανίκανη και άτολμη να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ και τούτο παρά το ότι, η αρχική νομοθεσία ψηφίστηκε από το 2001 και ο Ο.Α.Υ όλα αυτά τα χρόνια παρήξε χρήσιμο και ωφέλιμο έργο, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας επιστήμονες και τεχνοκράτες διεθνούς κύρους.

Μέσα από αρκετές δυσκολίες  φθάσαμε σ’ ένα σημείο, όπου αυτό που σχεδιάστηκε απολάμβανε της καθολικής έγκρισης και αποδοχής τόσο των εργοδοτών όσο και των συνδικάτων, αλλά και της ίδιας της Τρόικα που σήμερα απαιτεί την εφαρμογή του στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης δημιουργούν σοβαρότατο πισωγύρισμα.  Η ΣΕΚ απαιτεί το ΓΕΣΥ να εφαρμοσθεί όπως σχεδιάστηκε μέχρι σήμερα και οι κοινωνικοί εταίροι που θα είναι και οι βασικοί συνεισφορείς στη λειτουργία του να έχουν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο και λόγο στη διαχείριση και στη διοίκηση του.

Η ΣΕΚ σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί να φτιάξουμε ένα ΓΕΣΥ στα πρότυπα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου διαμέσου της κυβερνητικής διαχείρισης  το κράτος κατάφερε να δανειστεί τα λεφτά του Ταμείου και να συσσωρεύσει χρέη που ξεπερνούν τα 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo