Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 10:07

Έκκληση ΣΕΚ προς ΚΕΒΕ και ΟΕΒ - Σεβαστείτε την υπογραφή σας για την ΑΤΑ • Μετρήστε καλά την αξία της εργατικής ειρήνης

Οι σωστές εργασιακές σχέσεις οικοδομούνται στη βάση της πιστής τήρησης των συμφωνηθέντων. Οικοδομούνται στη βάση του αλληλοσεβασμού, της αξιοπρέπειας, της ειλικρίνειας και της αλήθειας.

Τούτων εισαγωγικώς λεχθέντων, η ΣΕΚ καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ να σεβαστούν την υπογραφή τους, που υπάρχει στη συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017, η οποία αφορά το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Μια συμφωνία που υπογράφηκε με ελεύθερη βούληση και η οποία αναφέρει πως: «Κατά την περίοδο ισχύος της παρούσας Συμφωνίας, συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος, με στόχο κατά την εκπνοή της περιόδου της παρούσας Συμφωνίας, να
επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ, στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ και οι κοινωνικοί εταίροι δεσμεύονται να προσέλθουν σε
εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση συμφωνίας».

Η συμφωνία έληξε το τέλος του 2021 και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια από τον υπουργό Εργασίας για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, στη βάση των όσων προδιαγράφονται μέσα από τη μεταβατική συμφωνία, όμως η εργοδοτική πλευρά επιμένει στην κατάργηση του θεσμού. Η επιμονή αυτή είναι αδόκιμη και δεν βοηθά ούτε τους εργοδότες, ούτε και την οικονομία. Τέτοιες θέσεις, που είναι εκτός του πνεύματος της προαναφερθείσας συμφωνίας, που μιλά για νέα ρύθμιση ΑΠΟΔΟΣΗΣ της ΑΤΑ, (και όχι για κατάργηση της), δεν εξυπηρετούν την εργατική ειρήνη, η οποία διαρκώς οικοδομείται με την παρουσία της ΑΤΑ που συμβάλει στη διαρκή εργασιακή ομαλότητα, μέσα από τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Καλούνται λοιπόν αυτή την ώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις να μετρήσουν καλά την αξία της εργατικής ειρήνης, καθώς σε περίπτωση διασάλευσης της, η ευθύνη θα τους ανήκει εξ’ ολοκλήρου.

Η αθέτηση της υπογραφής τους, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και προσβάλει και τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως τώρα η Κυβέρνηση του «διαπραγματεύεται για το πως μπορεί να αποκατασταθεί η ΑΤΑ».

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo