Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 08:43

Συγκλονιστικά τα ευρήματα μεγάλης έρευνας της ΣΕΚ • Ο εργασιακός εκφοβισμός πλεονάζει στην Κύπρο • Εφτά στους δέκα εργαζόμενους υφίστανται εργασιακή παρενόχληση • Σοβαρό πρόβλημα οι χαμηλοί μισθοί – Δοκιμάζεται το κοινωνικό κράτος

Στους χώρους εργασίας στην Κύπρο πλεονάζει – δυστυχώς – ο εργασιακός εκφοβισμός, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την ποιότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο μεγάλης έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΣΕΚ η εταιρεία IMR / Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Παρασκευή, εφτά στους δέκα εργαζόμενους πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο υφίστανται εργασιακή παρενόχληση, ενώ ένας στους δύο ομολογούν ότι οι ίδιοι προσωπικά έχουν βιώσει εργασιακό εκφοβισμό.

Σημαντικός επίσης είναι και ο βαθμός έντασης που έχουν βιώσει τα θύματα εργασιακού εκφοβισμού, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε
πολύ ανησυχητικά και επικίνδυνα επίπεδα. Η ΣΕΚ καταγγέλλει και δημόσια πως, αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές, που δεν συμβαίνουν
μόνο στον ιδιωτικό τομέα, έχουν οδηγήσει εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, είτε σε απόλυση είτε και
σε εξαναγκασμό σε παραίτηση.

Οι μισθοί

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Κύπρο είναι το ύψος των μισθών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση το 83% υποστηρίζουν πως, το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα είναι οι χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι σε συνδυασμό με την έξαρση του πληθωρισμού και της ακρίβειας θέτουν το πορτοφόλι των καταναλωτών υπό διωγμό.

Ένα ποσοστό της τάξης του 31% υποστηρίζουν την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, (η έρευνα έγινε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την εισαγωγή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού).

Εισηγήσεις

Για την αποτελεσματική διαχείριση όλων των ζητημάτων – προβλημάτων που εντόπισε η έρευνα, η ΣΕΚ υπέβαλε συγκεκριμένες εισηγήσεις διορθωτικού χαρακτήρα, ενώ ο γενικός γραμματέας Αντρέας Φ. Μάτσας, δήλωσε από το βήμα της δημοσιογραφικής διάσκεψης πως, τέτοια ζητήματα για να λυθούν σωστά και έγκαιρα χρειάζεται η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, όπως και σοβαρότητα από το σύνολο της πολιτείας, ενώ εξήγησε πως αυτή την ώρα δοκιμάζεται το κοινωνικό κράτος.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo