Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 16:10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΚ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Με την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με το Διάταγμα καθορισμού Εθνικού Κατώτατου Μισθού (Ε.Κ.Μ.), ολοκληρώνεται μια επίπονη προσπάθεια ρύθμισης των εισοδημάτων των πιο ευάλωτων εργαζομένων της αγοράς εργασίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα η ΣΕΚ κατέθεσε τις απόψεις της και τεκμηρίωσε τις θέσεις της για την εδραίωση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής στην απασχόληση.

Αξιολογώντας το αποτέλεσμα η ΣΕΚ σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι υπήρξαν βελτιώσεις, εντούτοις υπάρχει έντονος προβληματισμός και διαφωνία τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης.

Σε σχέση με το ύψος η ΣΕΚ ανέμενε μια πιο βελτιωμένη πρόταση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος ζωής και τις συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Όσον αφορά την απουσία καθορισμού ωριαίας απόδοσης του Ε.Κ.Μ. η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη διαφωνία της αλλά και την ανησυχία της γιατί ενδεχομένως να δημιουργηθούν συνθήκες εκμετάλλευσης από μερίδα εργοδοτών.

Γι’ αυτό τον λόγο στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα καταβληθεί προσπάθεια, μέχρι την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού την 1/1/2023 να μπορέσει να ρυθμιστεί και αυτό το ζήτημα.

Επιπρόσθετα η ΣΕΚ καλεί τόσο την εργοδοτική πλευρά να σεβαστεί το περιεχόμενο αλλά και το πνεύμα του Διατάγματος, όσο και το Υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσει την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική του εφαρμογή.

Διασαφηνίζεται πως η ΣΕΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων εργαζομένων μέσα από την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους χώρους εργασίας.

Η ΣΕΚ θα αξιοποιήσει τις πρόνοιες που διαλαμβάνονται στον Μηχανισμό Αναθεώρησης του Ε.Κ.Μ. με έμφαση στο κόστος ζωής έτσι ώστε σε ένα χρόνο από την εφαρμογή του να δημιουργηθούν οι προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση του.

Η ΣΕΚ τέλος θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του συνόλου των εργαζομένων και παραμένει στη διάθεση τους για οποιεσδήποτε πληροφορίες και στήριξη.


Λευκωσία 31 Αυγούστου 2022

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo