Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 07:52

Διάλογος τώρα για την ΑΤΑ • Χρήζει επαναφοράς ο τρόπος καταβολής της

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την παραπέρα διαχείριση του τρόπου καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). 

Όπως είναι ήδη γνωστό αυτή την ώρα η ΑΤΑ παραχωρείται – με προϋποθέσεις – μόνο μια φορά τον χρόνο, κατά το 50% της ετήσιαςαύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτή η συμφωνία που υπογράφηκε στις 28 Ιουλίου 2017 από όλους τους κοινωνικούς εταίρους στο πιο ψηλό επίπεδο, (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ) και την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, αφορούσε τα έτη 2018, 2019 και 2020, ενώ λόγω πανδημίας συμφωνήθηκε
η επέκταση της μέχρι και το τέλος του 2021.

Στη συμφωνία καθορίζεται ακριβώς το τι πρέπει να γίνει με τη λήξη της, όπου ξεκάθαρα αναφέρεται πως: «Κατά την περίοδο ισχύος της
παρούσας συμφωνίας συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος, με στόχο κατά την εκπνοή της περιόδου της παρούσας συμφωνίας να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της Α.Τ.Α, στη βάση της φιλοσοφίας της Α.Τ.Α και οι Κοινωνικοί Εταίροι δεσμεύονται να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση συμφωνίας.

Μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας εφαρμόζονται οι πρόνοιες της παρούσας συμφωνίας».

Η ΣΕΚ αναμένει την πρόσκληση για συμμετοχή σ’ ένα τέτοιο διάλογο, γιατί όπως δήλωσε ο γενικός της γραμματέας Αντρέας Φ. Μάτσας, οι συμφωνίες γίνονται και για να τηρούνται, αλλά και για να  εφαρμόζονται.

Έχει σημασία, συνέχισε, να αρχίσει αυτός ο διάλογος έγκαιρα και οι αποφάσεις να ληφθούν εντός του 2022.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo