Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 08:41

Στόχος αδιαπραγμάτευτος η πάταξη της φοροδιαφυγής • Προέχει η ευρωστία των δημοσίων οικονομικών

Μόνιμη και διαρκής απειλή για την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών αποτελεί η φοροδιαφυγή η οποία κατά καιρούς προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η ΣΕΚ ανησυχεί γι’ αυτή την κατάσταση και κατ’ επανάληψη κάλεσε την πολιτεία, (Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία), να εκπονήσει και να εφαρμόσει πολιτικές πάταξης του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.

Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, εισηγηθήκαμε ανάμεσα σ’ άλλα και τα εξής:

• Να εντατικοποιηθεί η διαδικασία είσπραξης των καθυστερημένων φόρων και να επισπευσθούν από τα δικαστήρια οι διαδικασίες εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων.

• Να ποινικοποιηθεί η μη καταβολή επιβεβαιωμένου φόρου εισοδήματος. Η μη καταβολή του ΦΠΑ είναι ήδη ποινικό αδίκημα. Αυτό πρέπει να γίνει και με το Φόρο Εισοδήματος.

• Να υπάρξει απευθείας καταβολή του ΦΠΑ στο κράτος κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Αρκετές επιχειρήσεις κατακρατούν για μεγάλα διαστήματα τα ποσά που εισπράττουν ως Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, και αυτό συνιστά παρανομία.

Με την εισήγηση της ΣΕΚ που μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, θα εκλείψει αυτή η παρανομία και το κράτος θα εισπράττει έγκαιρα τα φορολογικά έσοδα που του ανήκουν.

• Να δημοσιεύεται ο φορολογικός κατάλογος με όσους δεν αποληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο της διαφάνειας οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τους επώνυμους φοροφυγάδες. Να γίνει τρόπος ζωής η δημόσια διαπόμπευση (name and shame).

Πέραν των πιο πάνω θα πρέπει να δημιουργηθεί – μέσω της παιδείας – κουλτούρα φορολογικής συνείδησης από τις μικρές ηλικίες και προς τούτο η ΣΕΚ υπέβαλε σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση.

Για τη ΣΕΚ το θέμα επείγει. Η ευρωστία της κυπριακής οικονομίας μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo