Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 08:42

Η δημογραφική αιμορραγία δεν είναι αστεία υπόθεση

Μετά το κυπριακό πρόβλημα που εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης Τουρκικής αδιαλλαξίας, το επόμενο μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα της Κύπρου είναι το δημογραφικό, που έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη, ο οποίος βρίσκεται ήδη εντός των πυλών και απειλεί τον ιστό της χώρας. Η Κύπρος γηράσκει επικίνδυνα και αιμορραγεί δημογραφικά.

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αρκεί να διαβάσει κάποιος με προσοχή τις δημογραφικές στατιστικές που ετησίως εκδίδει η Στατιστική Υπηρεσία. Η παράνομη μετανάστευση και οι παράπλευρες επιπτώσεις της αποτελούν μία άλλη απειλή για την ημικατεχόμενη Κύπρο.

Κατοχή, γήρανση του πληθυσμού και παράνομη μετανάστευση συνθέτουν ένα επικίνδυνο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό.

Το θέμα όπως το προδιαγράψαμε δεν είναι σημερινό και δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση. Αφορά και όλες τις προηγούμενες, αλλά και την κάθε επόμενη, η οποία δεν έχει το δικαίωμα ούτε να ολιγωρήσει, ούτε να αδρανήσει. Ούτε βέβαια και να σιωπήσει.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τη βουλή, η οποία στη διαχείριση των ζητημάτων αυτών έχει τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει.

Από την προσπάθεια διαχείρισης του δημογραφικού εφιάλτη, δεν έχει κανένας το δικαίωμα ούτε να αποστασιοποιηθεί, ούτε να αυτοαναιρεθεί, ούτε και να απουσιάσει.

Χρειάζεται καθολική διαχείριση, γι’ αυτό η κυπριακή πολιτεία δεν δικαιούται να εφησυχάζει. Η ΣΕΚ εκφράζοντας για πολλοστή φορά την αγωνία της για τη δημογραφική αιμορραγία της πατρίδας, υποδεικνύει εκ νέου τα εξής:

(α) η κυβέρνηση και αυτό αφορά την κάθε κυβέρνηση, πρέπει να αντιληφθεί πως τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για στήριξη των οικογενειών και των γεννήσεων δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση τεράστιας αξίας και προοπτικής.

(β) η βουλή οφείλει να μελετήσει και να συζητήσει το θέμα ως θέμα επιβίωσης, μακριά από κομματικά χρώματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

(γ) το δημογραφικό θέμα θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη πως, με βάση την τελευταία αναλογιστική μελέτη, μέχρι το 2080 διαφαίνεται πως το βάρος της συντήρησης ενός συνταξιούχου, θα χρειαστεί να το
επωμίζονται δύο εργαζόμενοι.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo