Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 07:51

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΕΚ 2021

Γιορτάζουμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, σε συνθήκες πανδημίας και ανατροπών, έχοντας να διαχειριστούμε, πέραν από τα προβλήματα και τις προκλήσεις και την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Μέσα σε αυτό το πρίσμα της επισφάλειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης σε όλο το φάσμα της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και των σωμάτων λήψης αποφάσεων, οι εργαζόμενοι κάθε ηλικίας ετοιμάζονται να γιορτάσουν ακόμα μια Πρωτομαγιά.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, στο μέσο μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, θα τιμήσει αυτές τι μέρες όσους έβαλαν τη σφραγίδα τους στις εργατικές κατακτήσεις με σημείο αναφοράς τους εργάτες και τις εργάτριες του 1886 στο Σικάγο. Έκτοτε πέρασαν 135 χρόνια γεμάτα αγώνες και αγωνίες, θυσίες και στερήσεις, με τους εργαζόμενους όμως, να βρίσκουν τον τρόπο να προχωρούν μπροστά. Με διεκδίκηση και αξιοπρέπεια, συνεχίζουν να αγωνίζονται οικοδομώντας ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο της κοινωνίας.

Αξιοποιώντας τον κοινωνικό διάλογο, με σύνεση και τεκμηρίωση και στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει πως παρά τις πολλές επιτυχίες και τη σαφή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σημαντικού αριθμού εργαζομένων, χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα για να αυξήσουμε τα επίπεδα προόδου και ευημερίας, για το σύνολο της κοινωνίας, στη βάση και της υλοποίησης του στόχου της κοινωνικής συνοχής και της αειφόρου ανάπτυξης.

Με το μυαλό αυτή την ώρα να είναι στραμμένο στους ανέργους, στους ασθενείς, στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της κάθε μάχης, στους δυσπραγούντες αλλά ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι απειλούνται από τον εφιάλτη των χαμηλών εισοδημάτων και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η ΣΕΚ αγωνίζεται καθημερινά για να πετύχει ένα κράτος δικαίου, που θα είναι απαλλαγμένο από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τα ελλείμματα αξιοπιστίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους εκφράζεται η έντονη απαρέσκεια της ΣΕΚ καθώς, πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, πέφτουν θύματα προεκλογικών και άλλων σκοπιμοτήτων.

Η ΣΕΚ πιστεύει πως, ωρίμασε ο χρόνος και τώρα είναι η ώρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και θα υποβοηθήσουν στην ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας φορολογώντας τη ρύπανση και προωθώντας την κυκλική οικονομία, όπως και για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των δεδομένων που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα την τηλεργασία με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΣΕΚ δηλώνει παρούσα και στη νέα εποχή. Μαζί με τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας προς αυτό τον σκοπό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. που ξεπερνούν το €1δις, δηλώνοντας απερίφραστα και ξεκαθαρίζοντας πως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τους συγκεκριμένους πόρους.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, λειτουργήσαμε συλλογικά και συναινετικά, στοχεύοντας στη στήριξη των εργαζομένων, στη διασφάλιση της απασχόλησης και στην κατοχύρωση της βιωσιμότητας της επιχειρηματικότητας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Αυτή την ώρα διεκδικούμε ποιοτικές θέσεις απασχόλησης με αξιοπρεπείς όρους εργασίας που θα βάζουν φραγμό στην κάθε είδους απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Διεκδικούμε απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά θέσμια και στις εργασιακές σχέσεις μέσα από την υλοποίηση των όσων ελεύθερα συνομολογούνται στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επέκταση της νομοθετικής προστασίας, διασφαλίζοντας τους εργαζόμενους και αποτρέποντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Διεκδικούμε απόλυτο σεβασμό προς τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και υπενθυμίζουμε πως, δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία υποτίμηση ή υπόσκαψη. Δεν αποδεχόμαστε την όποια παράκαμψη των κοινωνικών εταίρων και υποβάθμιση του ρόλου τους, σε ότι αφορά και επηρεάζει τους εργαζόμενους, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, είτε αυτά αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές ή και ρυθμίσεις που διασυνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως, η διαδικασία καθορισμού των εργασιακών θεμάτων και της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής περνά μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Η ΣΕΚ συνεχίζει να πολιτεύεται και να συνδικαλίζεται, ανεξάρτητα και τεκμηριωμένα με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομικής και εργασιακής σταθερότητας και του ίδιου του τόπου μας.

Η πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, η διαρκής βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η βελτίωση της Εθνικής Παραγωγικότητας, η ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας είναι στόχοι αδιαπραγμάτευτοι.

Η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, μέσα και από την ποιοτική απασχόληση, σε συνάρτηση με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και εργασιακού εκφοβισμού αποτελούν βασικό άξονα δράσης για τη ΣΕΚ, έχοντας πετύχει την πρόσφατη αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η ίδια ανάγκη ισχύει βέβαια και για την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως επίσης και για την αύξηση της εισπραξιμότητας του κράτους το οποίο έχει να λαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθυστερημένων φόρων.

Η ΣΕΚ, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, διεκδικεί αύξηση των δαπανών για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο που θα περιορίζονται τα επίπεδα φτώχειας και θα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και των υπολοίπων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ομοίως διεκδικεί και γονική άδεια με απολαβές, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμφιλίωση οικογενειακής καιεπαγγελματικής ζωής.

Η ΣΕΚ χαιρετίζει την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, η χρησιμότητα του οποίου αναδείχθηκε μέσα από τη διαχείριση της πανδημίας. Η ΣΕΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να συμβάλλει ενεργά στην ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ΣΕΚ χαιρετίζει επίσης την απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για συζήτηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12%, όπως και της ενίσχυσης της απασχόλησης μέσα από τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη βάση και των νέων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον μας, στην επόμενη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, επιβάλλεται ο άμεσος εκσυγχρονισμός της στρατηγικής για την απασχόληση αλλοδαπών εργατών στην Κύπρο, όπως και η ολοκλήρωση της συζήτησης για την εισαγωγή του Κατώτατου Μισθού.

Στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής της παρέμβασης, η ΣΕΚ χαιρετίζει τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή για στήριξη των καταναλωτών και ξεκαθαρίζει πως, θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός της επιθετικής χρεωστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε βάρος των καταναλωτών – πελατών τους και άρση του μονοπωλίου που υπάρχει στην τραπεζική αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και την οικονομία.

Για τη ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά. Κάθε μέρα είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης που δεν αφήνει στο περιθώριο κανένα εργαζόμενο. Ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους αποτυπώνεται και φέτος μέσα από το γεγονός πως, η Πρωτομαγιά θα γίνει σεβαστή από όλους, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Αυτή η διευθέτηση, σε συνάρτηση με τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις μικρής μερίδας εργοδοτών επιβεβαιώνει πως, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει συνδικαλιστικά ανοργάνωτος, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλεται και η περαιτέρω επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για περισσότερη κατοχύρωση των εργαζομένων σε ότι αφορά τα δικαιώματα και ωφελήματά τους, όπως επίσης και για την ομαλότερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνεχίζουμε μαζί και στη νέα εποχή- Μια νέα εποχή στην οποία το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο ως αποτέλεσμα της πολύχρονης Τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και πολιτικής αδιαλλαξίας.

Η ΣΕΚ ανησυχεί και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά πως, διεκδικεί λύση που θα απελευθερώνει, επανενώνοντας την Κύπρο και η οποία θα εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος αποτελεί πλήρες και ισότιμο μέλος.

Σε λίγες ώρες, οι Ορθόδοξοι θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Την Ανάσταση που μας απελευθερώνει από τα πάθη- Ανάσταση της ψυχής, αναβάθμιση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, απελευθέρωση από τις όποιες εργοδοτικές επιβουλές και μονομερείς επιβολές.

ΣΕΚ - Μαζί και στη νέα εποχή, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε δυνατότητες και προοπτικές, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα, άποψη και δύναμη.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo