Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 09:14

Η Κύπρος συνεχίζει να αιμορραγεί δημογραφικά

Η Κύπρος αιμορραγεί δημογραφικά. Αυτές οι τρεις λέξεις απεικονίζουν το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος, μετά το πρόβλημα της πολυετούς συνεχιζόμενης Τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ως αποτέλεσμα σοβαρής υπογεννητικότητας και γήρανσης του πληθυσμού, η Κύπρος συρρικνώνεται επικίνδυνα. Το θέμα αποτελεί ωρολογιακή βόμβα σε βάρος και των Κοινωνικών Ταμείων.

Χωρίς δόση υπερβολής θα έρθει η ώρα που ο ενεργός πληθυσμός δεν θα μπορεί να συντηρεί τους συνταξιούχους. Και αυτό είναι τραγικό. Το θέμα του δημογραφικού εφιάλτη που βρίσκεται εντός των πυλών, δεν είναι σημερινό και δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση. Αφορά και όλες τις προηγούμενες, αλλά και την κάθε επόμενη, η οποία δεν έχει το δικαίωμα ούτε να ολιγωρήσει, ούτε να αδρανήσει. Ούτε και να σιωπήσει.

Οι δημογραφικές στατιστικές που ετησίως εκπονούνται από τη Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν πως, από το 1995 κατρακυλούμε σ’ ένα επικίνδυνο κατήφορο, αφού το συνολικό ποσοστό γονιμότητας, (που είναι σήμερα στο 1.33), είναι πιο χαμηλό από το 2.10, ποσοστό αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού.

Το θέμα χρήζει επείγουσας διαχείρισης και από την κυβέρνηση και από τη βουλή, η οποία με απίστευτη καθυστέρηση αποφάσισε να συζητήσει το δημογραφικό πρόβλημα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Η ΣΕΚ εκφράζοντας για πολλοστή φορά την αγωνία της για τη δημογραφική αιμορραγία της πατρίδας, υποδεικνύει τα εξής:

(α) η κυβέρνηση, και αυτό αφορά την κάθε κυβέρνηση, πρέπει να αντιληφθεί πως, τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για στήριξη των οικογενειών και των γεννήσεων δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση τεράστιας αξίας και προοπτικής.

(β) η βουλή όταν θα συζητήσει το θέμα να το συζητήσει ως θέμα επιβίωσης, μακριά από κομματικά χρώματα και πολιτικές σκοπιμότητες

Ο δημογραφικός εφιάλτης, με την Τουρκία να πολλαπλασιάζεται αριθμητικά με ταχύτητα φωτός, δεν είναι θέμα που μπορεί να τύχει διαχείρισης ούτε με επιπολαιότητα, ούτε με ανευθυνότητα.

Η Κύπρος γηράσκει επικίνδυνα και είναι η ώρα της σοβαρότητας, της ευθύνης και της λήψης πολιτικών διορθωτικών αποφάσεων που θα βάζουν φρένο στον δημογραφικό κατήφορο.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo