Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 10:48

Η καταβολή του 13ου μισθού αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΣΕΚ τονίζει για πολλοστή φορά πως, η καταβολή του 13ου μισθού αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη και αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου μισθού και δεν είναι ούτε φιλοδώρημα, ούτε κατά χάρη ποσό.

Σημειώνει επίσης πως ήδη αρκετοί εργοδότες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία παραχώρησης του 13ου στους εργαζόμενους τους. Διευκρινίζεται επίσης πως η περίοδος εφαρμογής των Σχεδίων Στήριξης των Εργαζομένων και των Επιχειρήσεων, του υπουργείου Εργασίας λογίζεται πραγματική υπηρεσία και κατοχυρώνει το συνεχές της απασχόλησης και ως εκ τούτου ο 13ος μισθός θα πρέπει να αποδοθεί ακέραιος και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

Επισημαίνεται επίσης πως η μη καταβολή ή η διαφοροποίηση του ύψους του 13ου μισθού αποτελεί ποινικό αδίκημα, με βάση τη νομοθεσία περί προστασίας των μισθών.

Η ΣΕΚ στέλλει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα αποδεχθεί, ούτε θα ανεχθεί την όποια μονομερή παρέμβαση για αλλοίωση του 13ου μισθού ο οποίος παράλληλα, συνδράμει στην αύξηση της κατανάλωσης η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει την πραγματική οικονομία και θα επιταχύνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, όπως αναγνωρίζεται από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Τέλος, διευκρινίζεται πως, η συνάντηση στις 15/12/2020 των κοινωνικών εταίρων με την υπουργό Εργασίας δεν αφορά τον 13ο μισθό, για τον οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί ξεκάθαρα, αλλά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου, η όποια εκ του πονηρού προσπάθεια παραπομπής του θέματος στην εν λόγω συνάντηση, είναι καταδικαστέα και αυθαίρετη.

Η ΣΕΚ παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην υποχρέωση των εργοδοτών για καταβολή του 13ου μισθού και βρίσκεται στη διάθεση του συνόλου των εργαζομένων για συνδικαλιστική καθοδήγηση και υποστήριξη.

10 Δεκεμβρίου 2020

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo