Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 07:54

Θωρακίζονται τα συμφέροντα των καταναλωτών με κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο

Σε νέα διάσταση τίθενται οι πολιτικές για προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Προς τούτο συμβάλει νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο επιτυγχάνεται η ενοποίηση των εφτά υφιστάμενων νομοθεσιών που αφορούν τα θέματα προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των οικονομικών τους συμφερόντων.

Η ενοποίηση των νομοσχεδίων μέσα από το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, αποτελεί προϊόν σοβαρής προεργασίας που έγινε – με τη σύμφωνο γνώμη και των κοινωνικών εταίρων – από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, το οποίο συνάδει απόλυτα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δίνουν τη δυνατότητα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα για όλες τις παραβάσεις του νόμου και να καταχωρεί αιτήσεις στο δικαστήριο για έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, είτε μετά από καταγγελία είτε μετά από διαπίστωση λειτουργών,
υπάρχουν παραβάσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τους καταναλωτές είτε π.χ. προς την ποιότητα των προϊόντων, είτε σε σχέση με το ύψος των χρεώσεων, είτε σε σχέση με οτιδήποτε άλλο αθέμιτο γεγονός. Μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι η ΥΠΚ δεν είχε τη νομική ευχέρεια για αποτελεσματική εφαρμογή σημαντικών νομοθεσιών, όπως ο νόμος για τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων και των εγγυήσεων, επέτρεπε στους παραβάτες να μην προβαίνουν σε άμεση διόρθωση ή αποκατάσταση.

Ακόμα στο ενοποιημένο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί σημαντικές πρόνοιες που αφορούν στις αυξημένες υποχρεώσεις του πωλητή προς τον αγοραστή, ώστε να μειώνεται το περιθώριο αθέμιτων και παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, όπως και άλλα θέματα που αφορούν την ποιοτική ενημέρωση των καταναλωτών.

Η ΣΕΚ χαιρετίζει την έγκριση του νομοσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο και προτρέπει τους βουλευτές όπως η κοινοβουλευτική διαδικασία ολοκληρωθείέγκαιρα, ώστε το πολυνομοσχέδιο να τεθεί σύντομα στην ολομέλεια της βουλής για ψήφιση. 

Τέτοια ζητήματα που θωρακίζουν τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων, (εργαζομένων και καταναλωτών), από τα μονοπώλια, τα ολιγοπώλια, τα καρτέλ και τους κάθε λογής κερδοσκόπους, πρέπει να προωθούνται ως ύψιστες προτεραιότητες.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo