Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 08:04

Χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης η κοινωνική πολιτική - Η Κύπρος υστερεί σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη

Οι κοινωνικές πολιτικές στην Κύπρο χρήζουν σοβαρής ενίσχυσης. Όπως προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, (16/1/2020), οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2017 ανέρχονταν στο 18.5%, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 27.9%.

Η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη και πρέπει σταδιακά να σμικρυνθεί μέσα από την αύξηση των δαπανών που αφορούν την κοινωνική προστασία. Κάτω από την ομπρέλα της κοινωνικής προστασίας περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη σύνταξη γήρατος, την περίθαλψη, τη στέγαση, την αναπηρία, την πρόνοια, την ανεργία, τα επιδόματα κ.λ.π.

Προς ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών συμβάλλει αυτή την ώρα και η λειτουργία του ΓεΣΥ που προσφέρει ισότιμη και καθολική περίθαλψη χωρίς διακρίσεις σε όλους τους πολίτες.

Από δω και πέρα η κοινωνική προστασία πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα από την απάλειψη του γνωστού πέναλτι του 12% που επιβαρύνει όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας.

Η κατάργηση αυτής της αναλογιστικής αναπροσαρμογής, που έγινε κάτω από άλλες προϋποθέσεις το 2012, θα ενισχύσει τις συντάξεις.

Προς την κατεύθυνση της αύξησης και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας θα συμβάλει και η καθιέρωση με θεσμοθετημένο τρόπο Ταμείων Προνοίας για όλους τους εργαζόμενους, όπως κατ’ επανάληψη εισηγήθηκε η ΣΕΚ.

Η Κύπρος δεν μπορεί να μειονεκτεί στις κοινωνικές πολιτικές σε σχέση με τα όσα παραχωρούνται στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, γι’ αυτό επείγει η ενίσχυση και η αύξηση των δαπανών που δίδονται στην κοινωνική προστασία.

Οι επιπρόσθετοι πόροι που χρειάζονται θα προκύψουν μέσα από την αύξηση της εισπραξιμότητας στα έσοδα του κράτους, μέσα από τη δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από τον περιορισμό του σπάταλου κράτους.

Την ώρα που η κοινωνική πολιτική είναι ελλειμματική, εκατό φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν έκαστος από €1 εκ. ΦΠΑ στο κράτος.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.  Γι’  αυτό το κράτος οφείλει να εισπράξει και να ενισχύσει τις συντάξεις, την πρόνοια, τους ανάπηρους και όλους τους υπόλοιπους ευάλωτους πολίτες.

3 Μαρτίου 2020

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo