Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 09:11

Άστοχη η απόφαση απόσυρσης του νομοσχεδίου για τα Ταμεία Προνοίας • Εκ των ων ουκ άνευ η θωράκιση της κοινωνικής διάστασης των συνταξιοδοτικών παροχών

Η ΣΕΚ θεωρεί άστοχη την απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας που συζητήθηκε πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η οποία ήταν έτοιμη να το παραπέμψει στην ολομέλεια της Βουλής για τελική τοποθέτηση και ψήφιση σε νόμο του κράτους στη βάση Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
 
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας εξέφρασε την έκπληξη του για την αιφνίδια κατάθεση νέου διαφοροποιημένου νομοσχεδίου από την υπουργό Εργασίας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου από το οποίο απουσιάζουν τρείς βασικοί παράμετροι σε σύγκριση με το αρχικό. Αυτές οι παράμετροι είναι:
 
1 Η εφαρμογή του θεσμού καλύπτει το σύνολο του προσωπικού εκεί και όπου λειτουργεί ταμείο προνοίας
 
2 Απαγορεύεται η διάλυση του ταμείου προνοίας
 
3 Απαγορεύεται η διαχείριση του ταμείου προνοίας από ασφαλιστικές εταιρείες
 
Με δημόσιες παρεμβάσεις του, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την δυσφορία του για την εξέλιξη αυτή τονίζοντας πως ο θεσμός του ταμείου προνοίας, ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών, είναι συνυφασμένος με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, σημείωσε, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορεί να έχουν λόγο στη διαχείριση του ταμείου προνοίας λαμβάνοντας υπόψιν ότι καλύπτουν τον τρίτοπυλώνα που είναι η ιδιωτική ασφάλιση, ούτε θα πρέπει να επιτρέπεται η διάλυση του ταμείου προνοίας, ενώ η εφαρμογή του θεσμού επιβάλλεται να είναι καθολική.
 
Κοινωνική διάσταση
 
Μέσα από τη νομοθεσία είναι απολύτως αναγκαίο να αναδεικνύεται ξεκάθαρα η κοινωνική διάσταση του θεσμού του ταμείου προνοίας αλλά και η διακριτή διαφορά του με τον τρίτο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών. Με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, υπονομεύεται η βασική φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί η δυνατότητα παροχής ταμείου προνοίας στο σύνολο των εργαζομένων, επισήμανε. Παράλληλα, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στη δημόσια παρέμβαση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το σημείο που συνηγορεί στην αναγκαιότητα υποχρεωτικής συμμετοχής των εργαζομένων στα ταμεία προνοίας.
 
Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στην παρουσία των εμπλεκομένων φορέων. Τη ΣΕΚ εκπροσώπησε ο γ.γ. Ανδρέας Φ. Μάτσας.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo