Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 09:09

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΚ

Η έλευση του νέου έτους βρίσκει τα συνδικάτα της Κύπρου στις επάλξεις του αγώνα για περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων απασχόλησης. Η πορεία της οικονομίας που κινείται σε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνάρτηση με τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΣΕΚ διεκδικεί ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων με μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων αλλά και υιοθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων που να θωρακίζουν την αγορά εργασίας από αθέμιτες πρακτικές επιτήδειων εργοδοτών και να αποτρέπουν  εκμετάλλευση των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Για επίτευξη των συνδικαλιστικών και κοινωνικοοικονομικών της στόχων, η ΣΕΚ  ιεραρχώντας τις  προτεραιότητες  της :

1 Καλεί τη Βουλή να επανορθώσει το πρόσφατο σφάλμα της,  ψηφίζοντας  το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας με βασικό σκοπό την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής εργοδοτικής ασυδοσίας.

Ζητά από την Κυβέρνηση να εκπονήσει καλά μελετημένο πλάνο σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους για  να δαμασθεί ο μινώταυρος των εργατικών ατυχημάτων και βιομηχανικών ασθενειών που σκορπούν αφειδώλευτα την ανθρώπινη δυστυχία και ανοίγουν βαθύτατες οικονομικές πληγές  στο κοινωνικό σύνολο.

Θα επιδιώξει μέσω του κοινωνικού διαλόγου πλήρη επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής καθώς εξέλειπαν οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε σκόπιμη η προσωρινή διαφοροποίηση του τρόπου καταβολής της ΑΤΑ.  Παράλληλα προέχει η θεσμοθέτηση του Κατώτατου Μισθού  κατά τρόπο που  να ενισχύεται η αξιοπρέπεια στην εργασία, να μειώνονται οι ανισότητες και να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο, επενεργώντας θετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην εδραίωση συνθηκών εργασιακής ειρήνης προς όφελος της οικονομίας.

Θα  εντείνει την προσπάθεια της για εισαγωγή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης μετά και την υιοθέτηση της πρότασης της ΣΕΚ από το Υπουργικό Συμβούλιο, με κύριο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος αφενός και την παροχή ανταποδοτικού οφέλους στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα, αφετέρου, μέσα και από τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας.

5 Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσει η Κύπρος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να μεγιστοποιήσει τις προοπτικές της νέας εποχής, μέσα από τη ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

6 Καλεί την κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα  να συμβάλουν  με όλες τους τις δυνάμεις για την πλήρη και αποτελεσματική εδραίωση του ΓεΣΥ,   υπενθυμίζοντας πως δεν θα επιτρέψει καμία υπονόμευση και αλλαγή της φιλοσοφίας του.

Η ΣΕΚ απευθύνει θερμότατη  έκκληση στα κόμματα να επιδείξουν πνεύμα ενότητας, συνεργασίας και ομοψυχίας στην επίλυση του Κυπριακού και των άλλων μείζονων εθνικών θεμάτων, μεγιστοποιώντας τη  συλλογική προσπάθεια του Ελληνισμού και των Ευρωπαίων Εταίρων μας για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση  της  κορυφούμενης Τουρκικής επιθετικότητας. Παράλληλα, καλεί την Τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ειλικρινή συνεργασία  υιοθετώντας κοινή γραμμή πλεύσης με σκοπό την   εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και  Ευρωπαϊκής λύσης στο χρονίζον  Κυπριακό πρόβλημα που παραμένει άλυτο εξαιτίας της πολύχρονης Τουρκικής αδιαλλαξίας και της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής.   

 Με τον ερχομό του 2020, η ΣΕΚ στέλλει μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους   τους οποίους καλεί να πυκνώσουν περαιτέρω τις τάξεις του ελεύθερου συνδικαλιστικού κινήματος σημειώνοντας εμφαντικά ότι μόνο μέσα από τη συνδικαλιστική δράση και τον θεσμό της συλλογικής διαπραγμάτευσης επιτυγχάνεται ο στόχος για δίκαιη, ποιοτική και αξιοπρεπή απασχόληση.

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 30 Δεκεμβρίου 2019

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo