Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 09:43

Ώρα να παταχθεί κάθε μορφής παρανομία στην Κυπριακή αγορά εργασίας • Οργιάζει η αδήλωτη εργασία - Βροχή συλλήψεων από την αστυνομία

Η ασυδοσία και η παρανομία που ταλανίζουν την αγορά εργασίας αποκαλύφθηκαν ξανά σε όλο τους το μεγαλείο μέσω των συντονισμένων επιχειρήσεων ελέγχων της που διενεργήθηκαν πρόσφατα από την αστυνομία σε συνεργασία με λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας, σε οικοδομές, εργοστάσια, υποστατικά και καταστήματα, στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου.

Κατά την επιχείρηση σε οκτώ υποστατικά στην επαρχία Λάρνακας, συνελήφθησαν έξι υπήκοοι Τρίτων χωρών που εργάζονταν παράνομα ενώ οι τρεις εργοδότες τους καταγγέλθηκαν για το αδίκημα της παράνομης εργοδότησης. Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, εξέδωσαν συνολικά εννέα ειδοποιήσεις εξώδικου προστίμου σε εργοδότες 24 εργαζομένων, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την αδήλωτη εργασία. Στην επαρχία Πάφου, τέσσερις από τους εργαζόμενους, πολίτες Τρίτων χωρών, συνελήφθησαν για αδικήματα πλαστογραφίας, αφού σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, αυτοί εργοδοτήθηκαν αφού είχαν παρουσιαστεί ως πολίτες Ευρωπαϊκών χωρών. Στους εργοδότες των δύο από τους τέσσερεις συλληφθέντες  εκδόθηκαν εξώδικες ειδοποιήσεις προστίμου για παραβάσεις σχετικές με την αδήλωτη εργασία.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Η ΣΕΚ καλεί  την Πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή, να προστατεύσουν την αγορά εργασίας από την αδήλωτη εργασία, την παράνομη απασχόληση και γενικότερα την οργιάζουσα ασυδοσία,  ψηφίζοντας  χωρίς άλλη καθυστέρηση τα εκκρεμούντα νομοσχέδια που θα δώσουν τα απαραίτητα όπλα στις αρχές του κράτους για απαλλαγή της αγοράς εργασίας από κάθε  μορφής παρανομία.

Η ΣΕΚ εκφράζει την απογοήτευση της γιατί τα νομοσχέδια, που αποτέλεσαν προϊόν διαβούλευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για πάταξη κάθε λογής παρανομίας στην αγορά εργασίας μέσω της σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών, δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί σε νόμο παρά το γεγονός ότι για δύο και πλέον  χρόνια πηγαινοέρχονται μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του νομοθετικού σώματος.

Η ΣΕΚ θεωρεί πως ήλθε η ώρα να αφεθούν κατά μέρος οι όποιες σκοπιμότητες,  υιοθετώντας όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση και τιμωρία των κακών εργοδοτών.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo