Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 09:37

ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ • Απαράδεκτες οι φωνασκίες της ΟΕΒ για τα Ταμεία Υγείας στον ευρύ δημόσιο τομέα και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΣΕΚ θεωρεί απαράδεκτες και άστοχες τις αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων όσον αφορά τη συμπληρωματική συνέχιση της λειτουργίας των Ταμείων Υγείας στους  Ημικρατικούς  Οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σχέση με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020.

Η πρόσφατη  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετεξέλιξη των Ταμείων Υγείας στον ευρύ δημόσιο τομέα σε ταμεία συμπληρωματικών παροχών για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το Γενικό  Σύστημα Υγείας είναι απολύτως ορθή και εμπίπτει στις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων. Σε καμμίαπερίπτωση, η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν εκτρέπεται από τις συμφωνίες του ισχύοντος Εργασιακού Πλαισίου,  διευκρίνησε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών, ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία. Η απόφαση είναι καθόλα ορθή και ως ΣΕΚ τη στηρίζουμε, κατέληξε.

Απο την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας διερωτώμενος που το πάνε οι εργοδοτικές οργανώσεις με την οργίλη και αντεργατική τοποθέτηση τους σε ένα θέμα που ξεκάθαρα καλύπτεται από τις ισχύουσες  συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους, κάλεσε  τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να συμπεριφερθούν ανάλογα και με τον απαιτούμενο σεβασμό όσον αφορά τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, εφαρμόζοντας στην πράξη τις πρόνοιες της Συμφωνίας ανάμεσα στη συνδικαλιστική και την εργοδοτική πλευρά που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στα γραφεία της ΟΕΒ.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Νοείται ότι οποιεσδήποτε υφιστάμενες συμβατικές ή/ και κανονιστικές υποχρεώσεις Οικείων Οργανισμών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς το προσωπικό τους οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, δύνανται να συνεχίσουν να παρέχονται, μέσω μετεξέλιξης των υφιστάμενων Ταμείων Υγείας σε Ταμεία Συμπληρωματικών Παροχών ή άλλων διεργασιών, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ των Διοικήσεων των Οργανισμών και εκπροσώπων των Εργοδοτουμένων.

Οι εν λόγω υποχρεώσεις δύνανται να επαναξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται. Για τυχόν διαφορές μεταξύ των ενδιαφερομένων θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo