Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019 11:16

Ιστορική συμφωνία στην ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - Καταρχήν συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με νομική κατοχύρωση βασικών εργατικών ωφελημάτωv

Ύστερα από καταλυτική παρέμβαση της υπουργού Εργασίας, έγινε κατορθωτή η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Οικοδομική Βιομηχανία με επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που αποκόπηκαν την περίοδο της οικονομικής  κρίσης. Παράλληλα, με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος και της Ομοσπονδίας  Συνδέσμων Εργολάβων, προωθείται νομοσχέδιο για νομοθετική κατοχύρωση βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης.

Η επιτευχθείσα συμφωνία θεωρείται ως ιστορική στις εργασιακές σχέσεις, καθώς επενεργεί ως  θεμέλιο για μακρόχρονη εδραίωση της εργατικής ειρήνης στον νευραλγικό κατασκευαστικό κλάδο, πάταξη  της αδήλωτης εργασίας και εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ  των εργαζομένων αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η συμφωνία η οποία τίθεται στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών Οικοδόμων  ΣΕΚ, ΠΕΟ και των Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, ΟΣΕΟΚ, προνοεί νομοθετική  κατοχύρωση τεσσάρων βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης που αφορούν:   

• Ώρες  εργασίας και υπερωρίες

• Γιορτές - Αργίες

• Ταμείο Προνοίας

• Φιλοδώρημα

Η συμφωνία είναι τριετής και αρχίζει την 1η Ιουνίου 2019. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, επαναφορά των κατώτατων μισθών κατά 70 % των αποκοπών που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 31.1.2013  λόγω της οικονομικής κρίσης, με την ακόλουθη αναλογία:

Ιούνιος  2019 : Επαναφορά του 20% επί του 70%

Ιούνιος  2020 : Επαναφορά του 30% επί του 70%

Ιούνιος  2021: Επαναφορά του 20% επί του 70%

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ

Βάσει του προσχεδίου  νόμου το οποίο  θα υπογράψουν οι Κοινωνικοί Εταίροι και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση, κάθε εργολήπτης και εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί κατάλογο εργαζομένων σε εν λειτουργία εργοτάξιο ο οποίος θα βρίσκεται ανά  πάσα στιγμή στη διάθεση του επιθεωρητή εργασίας για έλεγχο. Για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου, ο/η Υπουργός δύναται να ορίζει επιθεωρητές.

Συστήνεται Τεχνική Επιτροπή για την καλύτερη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και με συμβουλευτικό ρόλο προς την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην οποία συμμετέχουν ως Πρόεδρος ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή εκπρόσωπος του, δύο μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΣΕΟΚ, ένα μέλος της ΟΕΒ, ένα μέλος από την ΣΕΚ, ένα μέλος από την ΠΕΟ και ένα μέλος από την ΔΕΟΚ

ΕΠΩΦΕΛΗΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου (φωτό) εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την καταληκτική συμφωνία η οποία ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου διαλόγου μεταξύ συντεχνιών και εργολάβων σε μια προσπάθεια να παταχθεί η αδήλωτη εργασία και να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων που προκαλούσε  σοβαρά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις στην οικοδομική βιομηχανία και κατεπέκταση στην οικονομική δραστηριότητα με επιζήμιες κοινωνικές επιπτώσεις.

Οι οικοδόμοι πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά, άνοιξαν τον δρόμο στην υλοποίηση της απόφασης του συνδικαλιστικού κινήματος για νομοθετική κατοχύρωση  σημαντικών εργατικών ωφελημάτων  και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η καταρχήν συμφωνία θα τεθεί ενώπιον των συσκέψεων των τοπικών επιτροπών και στελεχών της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ στα οικεία Εργατικά Κέντρα  για έγκριση, ως εξής:

10/6  Λάρνακα, ώρα 5 μ.μ

11/6  Λεμεσός,  ώρα 5 μ.μ

12/6  Πάφος, ώρα 5 μ.μ

13/6  Παραλίμνι, [Αμμόχωστος] ώρα 5 μ.μ.

Στη Λευκωσία έχει πραγματοποιηθεί στις 4/6

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo