Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 17:44

Δικαιότερη Ευρώπη προϋποθέτει ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα

Σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για μια δικαιότερη Ευρώπη για όλους τους εργαζόμενους έστειλε προς κάθε κατεύθυνση το 14ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ETUC, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 21 με 24 Μαίου. Οι 600 και πλέον σύνεδροι, κατέστησαν σαφές πως το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα αποτελεί τον  θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας τονίζοντας πως η δημιουργία μιας κοινωνικά δικαιότερης  Ευρώπης προϋποθέτει την προαγωγή των αρχών και αξιών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και σαφώς ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας σε παρέμβαση του στο συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες είναι βασισμένες στις ανθρώπινες αρχές και αξίες, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη. Η ΣΕΚ, τόνισε, παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού οράματος και προσβλέπει σε συνεργασία με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω  η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό στερέωμα και  ταυτόχρονα να υπάρξει σαφής και ουσιαστική συμμετοχή στην προσπάθεια εδραίωσης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου, σημείωσε,  θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους νεοκλεγέντες ευρωβουλευτές στην Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή προβάλλει η ανάγκη να ενισχυθεί το επίπεδο της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των εργαζομένων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Απαύγασμα παρέμβασης γ.γ. ΣΕΚ

Ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων γίνεται και πάλι σημαντικός στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια πραγματική Ένωση των ανθρώπων μέσα από την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημιουργία ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας και με ψηλότερους μισθούς, στο πλαίσιο της αυξημένης παραγωγικότητας.

Η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και η ανάλογη ρύθμιση της εργασίας μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στο λαϊκισμό και στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που αναπτύσσονται. Η αλλαγή είναι δυνατή αλλά και αναγκαία. Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινη και πιο κοινωνικά δίκαιη και ευαίσθητη.

Έχουμε το υπόβαθρο και τις δομές για να πάμε πιο μπροστά. Εν τη ενώσει η ισχύς, με αλληλεγγύη και συνδικαλιστική συνέπεια, επάρκεια και διεκδικητικότητα, μπορούμε, μαζί με τους εργαζόμενους, για τους εργαζόμενους και για το σύνολο της κοινωνίας.

matsas etuc

Περισσότερα στις σελ. 8 & 9 της Εργατικής Φωνής

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo