Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish

Για την οικονομία

Για την Οικονομία

Οι σύνεδροι του 27ου Παγκυπρίου Συνεδρίου διαπιστώνουν πως η κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η αρνητική αυτή διαπίστωση οφείλεται αφενός στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην απόλυτη εξάρτηση της Κύπρου από το πετρέλαιο και αφετέρου στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η κυβερνητική ατολμία, ο εφησυχασμός και η αναβλητικότητα στην έγκαιρη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, οδήγησαν την οικονομία κάτω από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τους τελευταίους μήνες, έτυχε και σειράς υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Σήμερα το οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσμενές για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους μισθωτούς.

Υπάρχει ψηλή ανεργία, ακρίβεια και αισχροκέρδεια, ενώ τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε κακή ελλειμματική κατάσταση.

Οι σύνεδροι του 27ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ, αφού εκφράζουν την ανησυχία τους για όλα τα πιο πάνω καλούν την κυβέρνηση:-

  • Να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από την είσπραξη των καθυστερημένων φόρων που συμποσούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και μέσα από έσοδα που θα προκύψουν από την πολεοδομική αμνηστία.

Έσοδα προς ενίσχυση των δημοσίων ταμείων μπορούν να προκύψουν και μέσα από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλά και μέσα από τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου.

  • Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα να βρουν τους τρόπους και τους μηχανισμούς μείωσης των επιτοκίων και άρσης των επιτοκιακών στρεβλώσεων που υπάρχουν στην κυπριακή αγορά. Το ακριβό χρήμα έπνιξε τα νοικοκυριά και τορπιλίζει τις προσπάθειες, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, για παραπέρα ανάπτυξη.
  • Να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διεύθυνσης και διοίκησης των επιχειρηματικών μονάδων.
  • Να επισπεύσει τα αναπτυξιακά έργα του δημόσιου τομέα και να στραφεί προς τον ποιοτικό τουρισμό, (και όχι στον ποσοτικό), με τη δημιουργία έργων υποδομής, όπως είναι π.χ. οι μαρίνες, τα καζίνο και τα γήπεδα γκολφ.
  • Να σταματήσει τις πολιτικές συρρίκνωσης των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν και τα επίπεδα ζωής και απασχόλησης.
  • Ως θέμα γενικής πολιτικής η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στις κοινωνικές παροχές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εκτός εάν πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
    • Η σύνθεση της οικογένειας.
    • Η γενική οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας. (Δάνεια για απόκτηση κατοικίας, άλλα τυχόν εισοδήματα κ.λ.π.)
    • Η αντιμετώπιση της αδικίας που δημιουργείται από τη φοροδιαφυγή των αυτοτελώς εργαζομένων σε βάρος των μισθωτών.
    • Τα κίνητρα που θα πρέπει να δίνονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού εφιάλτη λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός πως οι γεννήσεις αποτελούν επένδυση και όχι δαπάνη.