Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish

11o Παγκύπριο Συνέδριο

Υπό τη σκιά  της εκδηλούμενης εργοδοτικής επίθεσης κατά των  μισθών αλλά και του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε στις 14/5/2015 στη Λευκωσία το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών  Υπαλλήλων Κύπρου – ΣΕΚ.

Σε χαιρετισμό του στους συνέδρους ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως προειδοποίησε ότι αποτελεί  <<αιτία πολέμου>> η εργοδοτική απόπειρα για ποινικοποίηση  του δικαιώματος  της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες τονίζοντας ότι τα  όποια προβλήματα επιλύονται με ειλικρινή διάλογο και όχι μέσω μονομερών αντεργατικών ενεργειών. Ο κ. Μωυσέως αφού κάκισε τις εργοδοτικές παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων διακήρυξε ότι  η ΣΕΚ σε συνεργασία με το λοιπό συνδικαλιστικό κίνημα θα διεκδικήσει ανανέωση των  συλλογικών συμφωνιών με στόχο την επανάκτηση των  ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει χωρίς περιστροφές την ομαλότητα στην αγορά εργασίας τιμωρώντας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Αξίωσε τη λήψη μέτρων για να σταματήσει η οργιάζουσα εκμετάλλευση των Κοινοτικών εργατών, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των εργαζομένων από τρίτες χώρες ώστε να απελευθερωθούν θέσεις εργασίας  για το ντόπιο δυναμικό.

Αυτή την ώρα, υπογράμμισε, ζητούμε επιτακτικά:

Πρώτον: Να εφαρμοστεί ο εναρμονιστικός νόμος περί ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση.

Δεύτερον: Να αποκτήσει  νομική υπόσταση ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και

Τρίτον: Η γνώση της ελληνικής γλώσσας να θεωρείται ως προαπαιτούμενο για την εργοδότηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα του νευραλγικού τομέα των υπηρεσιών.

Περαιτέρω, τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής του μονοασφαλιστικού  Γενικού Σχδίου Υγείας. Εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για το περιεχόμενο του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις υποδεικνύοντας πως αυτός θα μπορούσε να ήταν πληρέστερος σε σχέση με τη διαφύλαξη των συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και την εξυπηρέτηση των ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων.  Απαίτησε  κάθαρση και τιμωρία όσων ενέχονται στο μεγάλο, αισχρό τραπεζικό φαγοπότι και στην ελεεινή κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Στην εισηγητική του ομιλία ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ κάκισε την αξίωση των εργοδοτών για μείωση του κατώτατου μισθού τονίζοντας ότι η προσπάθεια για προστασία και θωράκιση των  αδικημένων εραζομένων του ιδιωτικου τομά θα είναι συνεχής, υπεύθυνη και διεκδικητική. Στο επίμαχο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έστειλε το μήνυμα ότι προέχει η  έμπρακτη προστασία  των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το συνέδριο επανεξέλεξε τον Ελισσαίο Μιχαήλ στη θέση του Γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας για την επόμενη τετραετία. Τα λοιπά μέλη που εκλέγησαν στην ηγεσία είναι, Μιχάλης Καζαμίας  Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας,

Ανδρέας  Κωμοδικης  Οργανωτικός Γιώργος Οδυσσεως Ταμίας και Μιχάλης Μιχαήλ μέλος.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo