Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 09:11

Εκστρατεία διαφώτισης για τον 13ο μισθό - Οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώνουν από κοινού εργαζόμενους και εργοδότες για την καταβολή του 13ου

Ενημερωτική εκστρατεία διαφώτισης για την παραχώρηση 13ου μισθού εκεί όπου καταβάλλεται, πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία διεξάγεται  μεταξύ 3 και 17 Δεκεμβρίου του 2018.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως η εκστρατεία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της εκστρατείας θα μεταδοθούν διαφημιστικά μηνύματα μέσω ραδιοφωνικών σταθμών και θα γίνουν καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες».

Η εκστρατεία, αναφέρεται, έχει ως στόχο να πληροφορηθούν εργοδότες και εργαζόμενοι κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η μη καταβολή 13ου μισθού.
Σημειώνεται ότι ο 13ος μισθός, όπου αυτός καταβάλλεται, στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ή προσωπικού συμβολαίου ή ως πρακτική της επιχείρησης, συνιστά μέρος του μισθού του εργαζόμενου και συνεπώς η μη καταβολή του ισοδυναμεί με παράβαση των διατάξεων περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας.

«Αυτό, πέραν των δικαιωμάτων που ο Νόμος παρέχει στον εργαζόμενο για διεκδίκηση δικαστικώς της καταβολής του, συνιστά και ποινικό αδίκημα και έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη του εργοδότη», σημειώνει.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου, σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή πρόστιμο μέχρι €15.000 ή και οι δυο ποινές μαζί.

Επιπλέον, το αρμόδιο Δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα σ’ αυτούς ποσά που αντιστοιχούν στον 13ο μισθό, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo