Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 08:40

Στο ΓεΣΥ δοκιμάζεται η αξιοπιστία όλων των Εταίρων - Ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ κλείδωσε στις 16 Ιουνίου 2017 – Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την ομοφωνία της

Η συζήτηση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ είναι ετεροχρονισμένη, επιζήμια για την ομαλή πορεία υλοποίησης του μεγάλου στόχου και ανέφικτη ως προς τις διεκδικήσεις καθώς ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ κλείδωσε στις νομοθεσίες που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή στις 16 Ιουνίου 2017.

Επιπρόσθετα θεωρείται πως θα πρέπει να αποφευχθεί η στοχοποίηση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων που διασυνδέονται με τις υπηρεσίες υγείας ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζεται πως, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αναβολή, καθυστέρηση ή αναστολή της υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως, όλοι οι επηρεαζόμενοι φορείς και τα οργανωμένα σύνολα έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία διαβούλευσης η οποία οδήγησε στον τελικό σχεδιασμό στη βάση και στο πλαίσιο που προδιαγράφουν οι τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες και ανεξάρτητες μελέτες διεθνών οίκων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται επίσης πως στο Δ.Σ. του ΟΑΥ συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι ομόφωνα έχουν υιοθετήσει τις ομόφωνες αποφάσεις τις Βουλής για την εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού, καθολικού και αλληλέγγυου ΓεΣΥ.

Θεωρούμε πως οι όποιες κινδυνολογίες και αναφορές σε ανατροπή των ισορροπιών που υπάρχουν στις εργασιακές σχέσεις δεν αποδίδουν την αντικειμενική διάσταση του ζητήματος καθώς, εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις αλλά και αλλού, οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές στα Ταμεία Υγείας.  Άλλοι χαμηλότερα και άλλοι υψηλότερα από τα ποσά που ο νομοθέτης καθόρισε για το ΓεΣΥ.  Συνεπώς το επιχείρημα πως,  το κόστος δεν θα το αντέξουν οι επιχειρήσεις δεν ευσταθεί.  Βέβαια σημειώνεται ότι, τα όσα χρήματα χρησιμοποιούνται για την υγεία των εργαζομένων δεν αποτελούν δαπάνη αλλά επένδυση.

Με βάση τα πιο πάνω η ΣΕΚ διευκρινίζει για ακόμα μία φορά πως η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί κοινωνική ανάγκη και προτεραιότητα και μέσα από την εφαρμογή του δοκιμάζεται η αξιοπιστία όλων των εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης και των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. 

Με την εφαρμογή της οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη, η Κύπρος παραμένει το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. που δεν έχει εφαρμόσει Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασθενείς δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων, καθώς η πλειοψηφία των Κυπρίων φορολογουμένων δεν έχει πρόσβαση σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή υγεία, σε αντίθεση με τους κοινοτικούς που επισκέπτονται ή που βρίσκονται στην Κύπρο.

Η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει εμφαντικά ότι, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ μεγιστοποιώντας την δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και ενίσχυσης των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας προς όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo