Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 08:54

Εισηγήσεις για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Προέχει η αύξηση των εισοδημάτων του Ταμείου και η βελτίωση των συντάξεων

Όσο πιο υγιές και εύρωστο είναι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) τόσο καλύτερες και αυξημένες θα είναι οι συντάξεις και τα υπόλοιπα ωφελήματα που παραχωρούνται στους δικαιούχους.

Ξεκινώντας από αυτή τη θέση αρχής, η ΣΕΚ εισηγείται σειρά μέτρων που θα βελτιώνουν αφενός τη βιωσιμότητα του Ταμείου, (η οποία με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το 2080), και αφετέρου θα ενισχύσουν κυρίως τις συντάξεις έτσι που να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μας.

Σαν τέτοια μέτρα είναι:

• Η αύξηση των μισθών και των εισοδημάτων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών στο ΤΚΑ.

• Η είσπραξη των καθυστερημένων εισφορών, (μέσα από ένα πιο αυστηρό και αποτελεσματικό μηχανισμό), που συμποσούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

• Η εκπόνηση συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης προς το ταμείο που ξεπερνά τα €7 δισ., λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

• Η πάταξη της αδήλωτης εργασίας που αποτελεί μαύρη τρύπα σε βάρος του ΤΚΑ.

• Η καλύτερη επιτοκιακή και επενδυτική πολιτική.  Είναι καλά γνωστό πως, διαχρονικά το κράτος δανείζεται τα πλεονάσματα του ΤΚΑ με ευνοϊκούς όρους, όμως η πολιτική αυτή δεν διασφαλίζει ικανοποιητικά τα συμφέροντα του ταμείου, όπως ετησίως καταγράφεται στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Κοντά σε όλα αυτά θα πρέπει να ενισχυθεί, να επεκταθεί και να διευρυνθεί ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας, ως δεύτερος βασικός πυλώνας κοινωνικής πολιτικής, ώστε μέσα από αυτή τη διάσταση να ενισχυθούν ουσιαστικά οι συντάξεις.

Θεωρούμε το ΤΚΑ ως την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του λαού και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Μόνιμος και συνεχής στόχος της ΣΕΚ η εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ΤΚΑ και η αύξηση των ωφελημάτων που παραχωρεί.

Αυτός ο στόχος βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αύξηση των εισφορών, αλλά μέσα από ένα συνδυασμό λύσεων που θα περιλαμβάνει και τα όσα προαναφέραμε.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo