Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 09:19

Οι εργοδότες να μάθουν να σέβονται και να μην προκαλούν - Οι συντεχνίες έσωσαν την Κύπρο από τη χρεοκοπία και ουδέποτε οι διεκδικήσεις τους υπήρξαν καταστροφικές για την οικονομία

Ουδέποτε οι διεκδικήσεις των μισθωτών πολιτών έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών.  Αντίθετα η υπεύθυνη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων – και ιδιαίτερα της ΣΕΚ – απέτρεψε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν την χρεοκοπία της Κύπρου.

Αυτές τις αληθινές πραγματικότητες οφείλουν να τις γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι πολιτικές δυνάμεις, όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες τον τελευταίο καιρό καταφέρονται κατά των συντεχνιών, γιατί οι τελευταίες διεκδικούν την υλοποίηση συμφωνίας που έχουν με το υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείριση των μισθολογικών ζητημάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Λίγο-πολύ λέχθηκε τις τελευταίες μέρες πως, για την κατάρρευση της οικονομίας ευθύνονται οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ουδέν αναληθέστερο και υπενθυμίζουμε πως, τους Ημικρατικούς Οργανισμούς τους γονάτισε η ίδια η κυβέρνηση, μέσα από μια συνειδητοποιημένη πολιτική αφαίμαξης, όταν αντλούσε υπό μορφή χορηγίας χρηματικούς πόρους για να καλύπτει δημοσιονομικά ελλείμματα.  Μόνο την περίοδο 2002 – 2006 αντλήθησαν από την ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ συνολικά 237.7 εκ. λίρες.  Ως ΣΕΚ διαφωνήσαμε με αυτή την πολιτική, όμως δεν άκουε κανένας.  Στην πορεία, νεοφιλελεύθερες κυρίως δυνάμεις και εργοδοτικοί φορείς, φόρτωναν τα οποιαδήποτε προβλήματα των Ημικρατικών Οργανισμών στις διεκδικήσεις των μισθωτών.

Οι μισθωτοί πολίτες συναίνεσαν αθόρυβα σε ότι τους ζητήθηκε για αντιμετώπιση της κρίσης (π.χ. παγοποιήσεις μισθών – ΑΤΑ, υποχρεωτική εισφορά στο κράτος, αυξήσεις  φόρων κλπ), ενώ οι πλείστοι εργοδότες αρνούνται να καταβάλουν τα €350 ετησίως που τους ζητήθηκε ως συνεισφορά στα δημόσια ταμεία.  Εκτός του ότι αρνούνται, φοροδιαφεύγουν ή και εργοδοτούν αρκετούς αδήλωτους, στερώντας από τα δημόσια ταμεία πόρους που συμποσούνται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.  Ας κάνουν αυτοκριτική.  Είναι χρήσιμη και ουδέποτε έβλαψε κανένα.

Πέραν των πιο πάνω οφείλουμε να υπενθυμίσουμε και τα εξής: όταν τη Δευτέρα,                         17 Δεκεμβρίου 2012 ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης έβγαζε κραυγή αγωνίας και πληροφορούσε τη βουλή πως, η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία, οι συντεχνίες συναίνεσαν στην απαίτηση της κυβέρνησης να δανεισθεί €238 εκ. από τα ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων σε ΑΤΗΚ, ΑΗΚ και από το αποθεματικό της Αρχής Λιμένων, γιατί μόνο έτσι θα αποφεύγετο η χρεοκοπία και η καταστροφή.  Έστω και διαμαρτυρόμενοι, συναινέσαμε και πείσαμε τους συναδέλφους στους οποίους ανήκαν τα Ταμεία να πουν ναι για να σώσουμε το κράτος που άλλοι κατέστρεψαν.

Όσοι ξεχνούν αυτές τις υπεύθυνες συνδικαλιστικές αποφάσεις στήριξης του κράτους και υποστηρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής πως, την καταστροφή της οικονομίας την προκάλεσαν οι μισθωτοί πολίτες, είναι αγνώμονες και απλά προκαλούν.

Το ψέμα και η ύβρις έχουν πάντα κοντά ποδάρια.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo