Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 13:52

Διαπιστώσεις ΣΕΚ προς την Τρόικα - Στους ώμους των μισθωτών φορτώθηκε το βάρος της κρίσης

Η ΣΕΚ με 73 χρόνια συνεχούς ζωής και συνδικαλιστικής δράσης υπεύθυνα δηλώνει σήμερα πως, το μεγαλύτερο φορτίο της τελευταίας οικονομικής κρίσης το φορτώθηκαν μόνοι και αβοήθητοι οι μισθωτοί πολίτες μέσα από παγοποιήσεις μισθών και ωφελημάτων και μέσα από την απώλεια θέσεων εργασίας.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ενώπιον Ευρωπαϊκού κλιμακίου της Τρόικα ο Χρίστος Καρύδης υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της ΣΕΚ στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Υποδείχθηκε στο κλιμάκιο – προς τεκμηρίωση της πιο πάνω θέσης – πως σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015 υπογράμμιζε ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο πέτυχαν υψηλά περιθώρια κέρδους την περίοδο 2012-2015 ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.

Ανάλογη βέβαια διαπίστωση υπάρχει σε φετινό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2017.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην οποίαν έλαβαν μέρος και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ  από πλευράς ΣΕΚ τονίσθηκαν και τα εξής:


• Υπάρχει ανησυχία για το ύψος της ανεργίας, κυρίως για την ανεργία των νέων και τη μακροχρόνια ανεργία αφού περίπου ένας στους δύο ανέργους είναι άνεργος για διάστημα πέραν των έξι μηνών.

• Έντονη ανησυχία υπάρχει και για την αδήλωτη εργασία και αναμένουμε τάχιστα η βουλή να ψηφίσει σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της και στοχεύει στην πάταξη του απαράδεκτου αυτού
φαινομένου.

• Η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν προέρχεται από τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων, αλλά οφείλεται κυρίως στη χαμηλή παραγωγικότητα και σε άλλους παράγοντες όπως είναι π.χ. το κόστος των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, της γραφειοκρατίας του δημόσιου τομέα κ.λ.π.

• Υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (Γε.Σ.Υ) το οποίο πρέπει να είναι μονοασφαλιστικό γιατί αυτό πραγματικά εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Το κλιμάκιο της Τρόικα αποτελείτο από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επισκέφθηκε την Κύπρο μεταξύ 27-31 Μαρτίου 2017 στα πλαίσια του προγράμματος εποπτείας της χώρας για σκοπούς αξιολόγησης της οικονομικής δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Κύπρου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, κλιμάκια της Τρόικα θα επισκέπτονται για έλεγχο την Κύπρο μέχρι να εξοφληθεί το 75% της οικονομικής στήριξης των πέραν των €6 δισ. που άντλησε η Κύπρος από το Μνημόνιο.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo