Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 08:45

Χρήζει βελτίωσης η κοινωνική πολιτική - Να διορθωθούν οι αδικίες του 2011 σε βάρος του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας

Κάποια κομμάτια της κοινωνικής πολιτικής του κράτους χρήζουν κτίσιμο εξ’ υπαρχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον – κυβέρνηση και βουλή – θα πρέπει να επιδείξουν για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία που το 2011 έτυχαν σοβαρού κουτσουρέματος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ένα κουτσούρεμα για το οποίο η ΣΕΚ διαφώνησε, υποστηρίζοντας πως, η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών θα πρέπει να γίνει μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από την είσπραξη των καθυστερημένων φόρων, μέσα από τον περιορισμό του σπάταλου κράτους και όχι μέσα από τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Τελικά οι τότε κυβερνώντες, με τη στήριξη ή και την ανοχή της βουλής, κτύπησαν αδίστακτα και αλύπητα τόσο το επίδομα τέκνου, όσο και τη φοιτητική χορηγία, που αποτελούσαν δύο από τους πλέον βασικούς πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα που κάποιες πολιτικές δυνάμεις – κυρίως της αντιπολίτευσης – επιχειρούν να βελτιώσουν τα πράγματα, θα πρέπει να μελετηθεί με σοβαρότητα ολόκληρο το εύρος της κοινωνικής πολιτικής.

Ιδιαίτερα ως προς το επίδομα τέκνου, θα πρέπει:

(α)  να απλοποιηθεί το έντυπο της αίτησης που υποβάλλει ο δικαιούχος.

(β)  το υφιστάμενο έντυπο ζητά από το δικαιούχο να δηλώνει τις καταθέσεις του, όχι όμως και τα δάνεια του.  Υποδείξαμε έγκαιρα αυτή την αδυναμία στην προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξει όμως διόρθωση.

Η ΣΕΚ συζήτησε πρόσφατα αυτά τα ζητήματα με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και από την ανταλλαγή απόψεων προέκυψε πως, η υπουργός Εργασίας είναι πρόθυμη να λάβει αποφάσεις που θα αίρουν τις αδικίες του παρελθόντος.  Αυτό διαμήνυσε προς την κοινωνία των πολυτέκνων.

Η ΣΕΚ παρακολουθεί με προσοχή τα συγκεκριμένα ζητήματα και παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην πορεία βελτίωσης της κοινωνικής πολιτικής, η οποία δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται αυστηρά λογιστικά, αλλά ανθρωποκεντρικά και ευέλικτα.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo