Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 08:49

Χωρίς επαρκή προστασία οι καταναλωτές - Θερίζει η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης – Η πολιτεία να εγκαταλείψει τις φιλολογικές προσεγγίσεις

Τις τελευταίες μέρες, για ακόμα μία φορά, πληροφορηθήκαμε αυτό που καλά γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό και το οποίο μόνιμα αναδεικνύουμε.  Ότι δηλαδή στην Κύπρο πληρώνουμε πολύ ακριβά τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι π.χ. το γάλα, το τυρί, τα αυγά, το ψωμί.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat),  οι τιμές των πιο πάνω προϊόντων στην Κύπρο είναι κατά 140% υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και φαίνεται πως, οι καταναλωτές βιώνουν στο πετσί τους μια ακρίβεια που είναι αδικαιολόγητη, αλλά δυστυχώς η πολιτεία αδυνατεί να τιθασεύσει.

Το θέμα της συγκεκριμένης ακρίβειας απασχόλησε δύο φορές  την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.  Σε δύο πολύωρες συναντήσεις που έγιναν στις 9 Φεβρουαρίου και               1η Μαρτίου 2016, στην παρουσία όλων των αρμοδίων φορέων, έγινε προσπάθεια να διαπιστωθούν τα αίτια και να τροχιοδρομηθούν λύσεις που θα ανακουφίζουν τους καταναλωτές.  Δυστυχώς αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά πως τέτοιου είδους συζητήσεις και συσκέψεις έχουν κυρίως φιλολογικό χαρακτήρα και δεν καταλήγουν σε θεραπευτικές διορθωτικές αποφάσεις.

Πέραν τούτου, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) που θα μπορούσε να περιορίσει τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια  και να ενισχύσει με την παρέμβαση της τον υγιή ανταγωνισμό, δυσκολεύεται να διαδραματίσει αποτελεσματικά το ρόλο και την αποστολή της.

Το γεγονός ότι, η ΕΠΑ κατά καιρούς βρίσκεται αντιμέτωπη με δικαστικές αποφάσεις που έχουν σχέση με τη σύνθεση της, ως αποτέλεσμα προβληματικών διορισμών, αποτελεί τροχοπέδη στην απρόσκοπτη λειτουργία της.

Η ΣΕΚ με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του επιπέδου  της ακρίβειας που έγινε από την Eurostat διατυπώνει τους πιο πάνω προβληματισμούς και αναμένει από την κυβέρνηση, τη βουλή και άλλα θεσμικά όργανα της Κυπριακής πολιτείας να εγκαταλείψουν τις φιλολογικές συζητήσεις και να παρέμβουν διορθωτικά, γιατί η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης τρύπησε κυριολεκτικά τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo