Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 08:09

Απαιτείται αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δανειοληπτών – τραπεζών

Απαιτείται αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δανειοληπτών – τραπεζών

Επιβάλλεται μείωση επιτοκίων και αποτελεσματική επίλυση του φλέγοντος θέματος των Μη Εξυπηρετουμένω Δανείων

Με την πρόσφατη ψήφιση της νομοθεσίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήρθε η ώρα της αλήθειας για το μεγαλύτερο και οξύτερο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα  ο τόπος. Ναι μέν η ψηφισθείσα νομοθεσία εκπληροί τις υποχρεώσεις της  Κυπριακής Δημοκρατίας  προς του διεθνείς δανειστές της, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα.

Η Κύπρος κατέχει σήμερα την πανευρωπαϊκή πρωτιά τόσο στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ΜΕΔ, όσο και στα ψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Αυτή η ωμή πραγματικότητα απειλεί σοβαρά την καταβαλλόμενη προσπάθεια για ανάκαμψη και γρηγορότερη έξοδο από την κρίση αναγκάζοντας  τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας, των Εμπορικών Τραπεζών και των επιτήδειων μεγαλοοφειλετών  για εξεύρεση πρακτικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος.

Είναι βέβαιον πώς με τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν καθ’ ότι  στις πλείστες των περιπτώσεων δεν το επιτρέπει ούτε η οικονομική, ούτε η ηλικιακή κατάσταση των δανειοληπτών. Η προσωρινή μείωση της δόσης που προτείνεται από τις τράπεζες δεν βοηθά πρακτικά τον δανειολήπτη γιατί απλά μετακινεί την εκποίηση στο άμεσο μέλλον και τούτο γιατί οι χρεώσεις των τόκων σε ολόκληρο το κεφάλαιο τρέχουν και ο δανειολήπτης θα τις βρει μπροστά του συσσωρευμένες και φυσικά θεόρατες. Ενόσω περνά ο χρόνος και οι σχέσεις δανειοληπτών – τραπεζών θα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, το θέμα θα εξακολουθεί να ταλανίζει την κοινωνία και την οικονομία. Το βέβαιον είναι ότι το πρόβλημα, δεν μπορεί  να λυθεί, ούτε με προεδρικές παραινέσεις, ούτε με ευχολόγια, ούτε με συγκεχυμένες νομοθεσίες. Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνον αν οι εποπτικές αρχές θελήσουν να πάρουν μέτρα για ουσιαστική μείωση των επιτοκίων που να ανακουφίζουν αισθητά τους δανειολήπτες, παραγραφή των καταχρηστικών χρεώσεων εκ μέρους των τραπεζών και εφαρμογή πρακτικών που να μην  θέτουν το τραπεζικό σύστημα  σε δεσπόζουσα θέση έναντι των δανειοληπτών, οι οποίοι  στο κάτω – κάτω δεν ευθύνονται για την κατάρρευση της οικονομίας.

 Η ΣΕΚ, ανησυχεί έντονα για την τροπή που προσλαμβάνει το θέμα των ΜΕΔ, μετά τις καταγγελίες των συνδέσμων δανειοληπτών για αλαζονική συμπεριφορά εκ μέρους των τραπεζών, καλώντας την πολιτεία να αντικρύσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα για να αποτραπούν κοινωνικές αναταραχές και υπονόμευση της οικονομικής επανεκκίνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να δοθεί καθαρή, αποτελεσματική λύση στο φλέγον θέμα των  μη εξυπηρετούμενων δανείων και πραγματική αποκατάσταση της κλονισθείσας εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τράπεζες

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo