Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 12:31

Έντονη ανησυχία για τους ανείσπρακτους φόρους

Η κυβέρνηση να εκπονήσει οδικό χάρτη που θα φέρει

στα δημόσια ταμεία πέραν του €1.δισ.

Σε μια εποχή δύσκολη που η Κυπριακή Δημοκρατία και η οικονομία της βρίσκεται σε μνημόνιο με την Τρόικα, η Κύπρος χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ για να επιβιώσει και να ορθοποδήσει.

Γι’  αυτό ακριβώς το λόγο δεν είναι ορθό να υπάρχουν καθυστερημένοι φόροι που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο.

Το θέμα επανήλθε εκ νέου στην επικαιρότητα με αφορμή στοιχεία που δόθηκαν αρμοδίως στη δημοσιότητα από τα οποία προκύπτει ότι, χιλιάδες εταιρείες δεν πλήρωσαν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για τα έτη 2013 – 2014. Συνολικά οι ανείσπρακτοι φόροι ακινήτων για την πιο πάνω περίοδο ανέρχονται στο €47.7 εκατ.

Πέραν τούτου, με βάση επίσημα αριθμητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2013, προκύπτει το συμπέρασμα πως, οι ανείσπρακτοι καθυστερημένοι φόροι του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και του ΦΠΑ ανέρχονται στα €721.99 είναι και €421.20 εκατ. αντίστοιχα.

Δυστυχώς στην ίδια έκθεση προκύπτει πως στις 31.12.2013 εκκρεμούσε η είσπραξη €134.90 εκατ. που είχαν επιδικασθεί προς όφελος του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλων ταμείων, όπως είναι π.χ. το Κεντρικό Ταμείο Αδειών, το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής κ.λ.π.

Το τραγικό στην όλη ιστορία είναι το γεγονός ότι, χρόνο με το χρόνο οι ανείσπρακτοι καθυστερημένοι φόροι αυξάνονται σε ποσοστά που κάποτε ξεπερνούν το 33% (π.χ. ΦΠΑ από το 2012 στο 2013).

Η ΣΕΚ εκφράζει την ανησυχία της γι’  αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και καλεί την κυβέρνηση στο σύνολο της να εκπονήσει σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα, τη Γενική Εισαγγελία, την αστυνομία και την Ελεγκτική Υπηρεσία ένα αυστηρό οδικό χάρτη για είσπραξη όλων των πιο πάνω ποσών.

Μια ανάλογη προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα είτε παραπέμφθηκε στις Ελληνικής καλένδες.

Αυτή την ώρα η ενίσχυση των δημόσιων Ταμείων με ένα ποσό που αγγίζει σχεδόν το €1,5 δισ. θα αναζωογονήσει την οικονομία και τον τόπο και θα ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση της Κύπρου από το Μνημόνιο και την Τρόικα.

Η είσπραξη αυτών των οφειλών που ξεπερνά τα όρια της παρανομίας, θα αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα των μισθωτών πολιτών, που είναι οι μόνοι σε αυτό τον τόπο που έγκαιρα εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος.

Εν κατακλείδι απόλυτα και συμπερασματικά η ευρωστία των κρατικών ταμείων δεν μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τη μείωση των μισθών και των άλλων ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά κυρίως μέσα από την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική είσπραξη των καθυστερημένων φόρων. 

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo