Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 11:44

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΕΚ - 27 ΜΑΪΟΥ 2015

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΕΚ 27 ΜΑΪΟΥ 2015

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Μαΐου 2015, αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

-     Παρά το ότι, η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, εντούτοις χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ελαχιστοποίηση του προβλήματος και τιθάσευση του ανεργιακού δείκτη που κυμαίνεται γύρω στο 16%.

Η εξαγγελία νέων σχεδίων για καταπολέμηση της ανεργίας δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.  Αντίθετα η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει εκ νέου την πολιτική απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, να πατάξει με δυναμισμό την αδήλωτη εργασία και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη νομοθεσία περί Ίσης Μεταχείρισης στην απασχόληση, ώστε οι Κοινοτικοί εργαζόμενοι να μην είναι θύματα εκμετάλλευσης και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα επαγγέλματα που πρέπει απαραίτητα οι εργαζόμενοι να μιλούν την ελληνική γλώσσα, πράγμα που θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην εξοικονόμηση θέσεων εργασίας για τους Κυπρίους.

Η ΣΕΚ είναι πεπεισμένη ότι, η λήψη μέτρων που θα διορθώνουν τα κακώς έχοντα στην κυπριακή αγορά εργασίας θα βοηθήσει στη συγκράτηση και στη μείωση της ανεργίας.

-    Εκφράζει την απαρέσκεια της, για την ενέργεια της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) να ετοιμάσει και να αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχέδιο νόμου για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

     Η κίνηση της ΟΕΒ ήταν βεβιασμένη και στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης, ενώ παρέκαμψε και το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, στο οποίο κατά κανόνα συζητούνται τέτοια κρίσιμα και κορυφαία ζητήματα.

     Η ΣΕΚ απορρίπτει τέτοιες ενέργειες και επαναλαμβάνει πως, στην Κύπρο τα απεργιακά μέτρα, λαμβάνονται με αρκετή φειδώ και περίσκεψη και δεν υπάρχει καμιά κατάχρηση. Ως εκ τούτου το ιερό δικαίωμα της απεργίας θα διαφυλαχθεί έναντι κάθε τιμήματος.

-    Χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να εκπονήσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπείς προς τις οφειλές τους.

     Καλείται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών να επισπεύσουν όλες τις σχετικές διαδικασίες για έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου.

-    Εκφράζει την απαρέσκεια της γιατί τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται σοβαρά κρούσματα εκμετάλλευσης της νομοθεσίες για αγορά υπηρεσιών με αρκετούς εργοδότες να προτρέπουν το προσωπικό τους να γραφτούν ως αυτοτελώς εργαζόμενοι, παρουσιάζοντας τους ατομικά συμβόλαια με υποδεέστερους όρους εργασίας.

Καλείται το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για τερματισμό αυτής της απαράδεκτης τακτικής.

-    Εκφράζει την αντίθεση της στο νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση για τους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Κρατικές Επιχειρήσεις (ΔΟΚΕ) με το οποίο παρατηρείται υπερσυγκέντρωση εξουσιών στους οικείους υπουργούς και ιδιαίτερα στον υπουργό Οικονομικών, γεγονός που περιορίζει την αυτονομία και ανεξαρτησία κάθε Οργανισμού.

     Καλείται η Βουλή να απορρίψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί τυχόν υλοποίηση του θα οδηγήσει τους Οργανισμούς στον οικονομικό μαρασμό και την απαξίωση.

-    Επανατονίζει την άμεση ανάγκη για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ιδέα για την εισαγωγή πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας, το οποίο είναι εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστο, όπως αποφάνθηκε πρόσφατα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

     Μέσα από την εισαγωγή του ΓΕΣΥ πρέπει να διατηρηθεί η αυτονομία του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας, ενώ τάχιστα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια οι οποίοι θα επηρεαστούν από την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

-    Εκφράζει θλίψη και απογοήτευση γιατί με τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη Γενική Εισαγγελία και την Κεντρική Τράπεζα, ο τόπος βιώνει μια άνευ προηγουμένου θεσμική κρίση, η οποία αντανακλά αρνητικά στην εικόνα της χώρας.

     Η ύπαρξη και η διαιώνιση τέτοιου είδους κρίσεων περιορίζει τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

-    Εκφράζει την αγανάκτηση του για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των ανεργιακών επιδομάτων και των αποζημιώσεων λόγω πλεονασμού και καλεί την κυβέρνηση να στελεχώσει τις υπηρεσίες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

-    Αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τα αποτελέσματα των εισαγγελικών και αστυνομικών ερευνών για τα όσα κακώς συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος της κυπριακής οικονομίας.

     Καλούνται όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους, (γενική εισαγγελία, αστυνομία, υπουργείο Δικαιοσύνης), να επισπεύσουν τις απαραίτητες και αναγκαίες διαδικασίες, ώστε μακριά από εφησυχασμό και βραδυδικία να αποδοθούν ευθύνες, εκεί όπου τεκμηριωμένα ανήκουν, ικανοποιώντας έτσι και το περί δικαίου αίσθημα του λαού. 

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo