Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 14:42

Το δικαίωμα της απεργίας και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Βεβιασμένη και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση η κίνηση της ΟΕΒ

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την εδώ παρουσία του κλιμακίου της Τρόικα και μιας απεργιακής κινητοποίησης στα λιμάνια, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) επανέλαβε τις πάγιες γνωστές θέσεις της για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Μάλιστα η Ομοσπονδία ετοίμασε και απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχετικό σχέδιο νόμου, παρακάμπτοντας το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στο οποίο λογικά θα έπρεπε να συζητούνται τέτοια κρίσιμα και κορυφαία ζητήματα.

Η κίνηση της ΟΕΒ είναι βεβιασμένη και κυρίως στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης.

Η ΣΕΚ απορρίπτει αυτές τις θέσεις και υποδεικνύει προς κάθε κατεύθυνση, πως, στην Κύπρο ουδέποτε υπήρξε κατάχρηση του απεργιακού δικαιώματος. Ένα απλό μετροφύλλημα των ετήσιων εκθέσεων του υπουργείου Εργασίας, στις οποίες υπάρχουν σχετικά στοιχεία, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, (π.χ. από το 2007 έως και το 2011 έγιναν 40 συνολικά απεργίες, δηλαδή κατά μέσο όρο 8 απεργίες το χρόνο, οι περισσότερες απ’  αυτές στις υπηρεσίες και στις οικοδομές, όπου υπήρξαν από πλευράς εργοδοτών σοβαρές παραβιάσεις στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ωφελήματα των εργαζομένων).

Το συνδικαλιστικό κίνημα με αρκετή περίσκεψη και πολλή φειδώ προχωρεί στη λήψη απεργιακών μέτρων, εκεί όπου τεκμηριωμένα αποδεικνύεται πως, η εργοδοτική πλευρά παραβιάζει είτε τις συλλογικές συμβάσεις είτε τα εργασιακά θέσμια.

Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και θα διαφυλαχθεί έναντι κάθε τιμήματος και καλά κάμνει η ΟΕΒ, αν θέλει να προσφέρει στην Κύπρο, να υποδείξει στα μέλη της να σταματήσουν να αυθαιρετούν σε βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo