Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 10:52

Πολιτική αδράνεια και παραγωγικότητα

Κραυγή αγωνίας από τη ΣΕΚ

και το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η κυπριακή πολιτεία στο σύνολο της έχει αποτύχει να βελτιώσει την εθνική παραγωγικότητα με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να μην είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Η ΣΕΚ η οποία μόνιμα και διαχρονικά ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα κατά καιρούς χαρακτήρισε τη χαμηλή παραγωγικότητα ως την αχίλλειο πτέρνα της κυπριακής οικονομίας.

Το θέμα επανήλθε ξανά αυτή την εποχή στην επιφάνεια με αφορμή μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του πανεπιστημίου Κύπρου, στην οποία ευθαρσώς τονίζεται πως «η Κύπρος κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών χωρών… και η κυπριακή οικονομία θα πρέπει να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα της για να καταφέρει να φτάσει τις χώρες που βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη».

Ουσιαστικά το ΚΟΕ υποστηρίζει πως, χωρίς σοβαρή βελτίωση της παραγωγικότητας η Κυπριακή οικονομία θα εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας μέσα στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, (πρώην και νυν), αλλά και οι εργοδότες – στους οποίους με βάση τη διεθνή πρακτική και τη βιβλιογραφία ανήκει η κύρια ευθύνη για τη βελτίωση της – δεν επέδειξαν την πρέπουσα ευαισθησία για την παραγωγικότητα.

Με διάφορα προσχήματα την άφησαν στα αζήτητα.  Την παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες παρά το γεγονός ότι, από το 2006 υπάρχει το Παγκύπριο Συμβούλιο Παραγωγικότητας που οφείλει να λειτουργεί και να παράγει πολιτική κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, κυβερνήσεις και εργοδότες άφησαν την παραγωγικότητα να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, ενώ επικέντρωσαν όλη τη δύναμη τους στη μείωση των μισθών και στη συρρίκνωση των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι μισθωτοί πολίτες.  Εφάρμοσαν μια μονόπλευρη πολιτική που δημιούργησε αδικίες και δεν οδήγησε πουθενά.

Η ΣΕΚ, ενώνει τη φωνή της με το πανεπιστήμιο Κύπρου, και αφορμής δοθείσης εκ νέου καλεί τους κοινωνικούς εταίρους που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα – και κυρίως την κυβέρνηση – να προχωρήσουν σε εκστρατεία βελτίωσης της εθνικής παραγωγικότητας, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την παρατήρηση πως, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, δεν μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τη μείωση των μισθολογικών και των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo