Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 09:38

Έλλειμμα Δημοκρατίας η απουσία Κοινωνικού Διαλόγου

Μεθοδεύονται ιδιωτικοποιήσεις χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση

Σοβαρότατα ελλείμματα Κοινωνικού Διαλόγου παρατηρούνται στη διαχείριση κορυφαίων εργασιακών και άλλων θεμάτων από πλευράς κυβέρνησης.

Το θέμα δεν είναι καινούριο αλλά διαχρονικό και δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε βάρος της ορθόδοξης λειτουργίας και της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.

 Η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, που αποτελεί θεσμικό όργανο κοινωνικού διαλόγου, δεν συνήλθε ούτε μια φορά επί υπουργίας Κίκη Καζαμία και Βάσου Σιαρλή, ενώ επί υπουργίας Χάρη Γεωργίαδη συνήλθε μόνο μία φορά στις 5 Σεπτεμβρίου 2013.

Επί προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς να προηγηθεί επαρκής κοινωνικός διάλογος έκλεισε η Eurocypria και κουτσουρεύτηκε ανεπανόρθωτα η φοιτητική χορηγία και το επίδομα τέκνου.

Σήμερα έκλεισαν χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση οι Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ μεθοδεύεται ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών χωρίς η κυβέρνηση να ενημερώνει επαρκώς και ικανοποιητικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι ευχάριστες.  Είναι όμως απόλυτα αληθινές και πρέπει να προκαλέσουν σοβαρό προβληματισμό στην Κυβέρνηση και ειδικότερα στα υπουργεία που χειρίζονται θέματα ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Τα συγκεκριμένα θέματα, όπως και άλλα που προηγήθησαν ή έπονται είναι πολύ σοβαρά, έχουν να κάμουν με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των χιλιάδων μελών μας αλλά και με την ασφάλεια του κράτους, γι’ αυτό ως συνδικαλιστικό κίνημα απαιτούμε διάλογο, διαβούλευση και ενημέρωση. Άλλωστε η υλοποίηση αυτής μας της απόφασης πηγάζει και από τον νόμο περί της θέσπισης γενικού πλαισίου ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργοδοτουμένων του 2005.  Άρα η υποχρέωση της Κυβέρνησης για τα πιο πάνω ζητήματα είναι και νομική, είναι και θεσμική.  Οι αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην των εργαζομένων είναι απαράδεκτες.

Η ΣΕΚ σήμερα τολμά να επαναλάβει κάτι που είπε και στο παρελθόν: Ότι δηλαδή η απουσία διαλόγου σε μια κοινωνία αποτελεί έλλειμμα Δημοκρατίας.  Δυστυχώς.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo